Camarasa es reivindica com a bressol de l'inici de la jornada laboral de 8 hores

Aníbal Nevado, dirigeix la visita guiada a la central de Camarasa
photo_camera Aníbal Nevado, dirigeix la visita guiada a la central de Camarasa

L'1 de desembre de 1918, avui fa exactament 101 anys, va començar a la central hidroelèctrica de Camarasa la vaga coneguda amb el nom de la Canadenca, un esdeveniment que va derivar a l'abril de l'any següent amb la implantació a Espanya de la jornada laboral de les 8 hores. Per tal de commemorar la mobilització sindical, el municipi de la Noguera va dur a terme aquest diumenge visites guiades a la central i va repartir un miler de racions de ranxo, el plat que la CNT repartia als obrers durant la vaga.

El dia 1 de desembre de 1918 la guàrdia civil va començar a fer escorcolls a l'entrada de les obres de la central hidroelèctrica de Camarasa

Treballadors de l'obra de la central hidroelèctrica de CamarasaAquest fet, que se sumava a les dures condicions laborals que patien els treballadors, va fer que el sindicat declarés la vaga en què es reclamava un l'augment de sou d'una pesseta i mitja i el pagament doble de les hores extres. L'endemà el seguiment de la vaga era gairebé total i només una trentena dels 1.500 obrers van anar a treballar.

Segons explica el guia de l'espai cultural de Camarasa 'Espai OrígensAníbal Nevado,  va ser un cop terrible per la companyia La Canadenca. A l'onzè dia de vaga la principal reivindicació va passar a ser la jornada laboral de vuit hores. Posteriorment la vaga es va estendre a altres punts de Catalunya i l'abril del 1919 es va aconseguir la jornada laboral de 8 hores.

Tot i això a Camarasa la vaga va fracassar, segons Nevado, perquè a Barcelona encara rebien l'electricitat d'altres centrals

Aníbal Nevado, dirigeix la visita guiada a Espai Orígens de CamarasaSegons Nevado, l'espurna va ser a Camarasa tot i que és quan la vaga arriba a la ciutat i la deixa apagada que el problema s'agreuja per l'empresa i pel govern. Durant el mes i mig que els obrers van estar de vaga, i per tant sense rebre cap salari, el sindicat els hi preparava ranxo a ells i a les seves famílies.

L'objectiu d'aquesta convocatòria és reivindicar que la jornada laboral de 8 hores va sortir gràcies a Camarasa

Amb motiu del centenari d'aquesta efemèride, des de l'any passat Camarasa ha recuperat la tradició de repartir ranxo. El regidor del municipi Francesc Rubió ha explicat que la intenció és que cada any els veïns del poble facin ranxo dels vaguistes amb l'ajuda de la gent de Ponts, que explica que els han ensenyat la recepta.

Comentaris