Castell del Remei constitueix la fundació que ha de vetllar i divulgar la memòria històrica de la colònia agrícola

L’entitat estarà dirigida per Mireia González i comptarà amb l’assessorament dels experts Carla Conejo, Joan Busqueta, Carme Vidal, Lluïsa Pla, Xavier Marco, Santi Campo, Esteve i Xavier Macià

La família Cusiné González ©JosepAPérez
photo_camera La família Cusiné González ©JosepAPérez

La colònia agrícola del Castell del Remei ja compta amb la Fundació que ha de vetllar i divulgar la seva memòria històrica, i els valors de tota la gent que va viure i conviure en la finca, la més gran de Catalunya on va arribar el regadiu, gràcies a l’acció de la família Girona.

La Fundació Castell del Remei, neix de la mà de Tomàs Cusiné, el gestor del grup vitivinícola que porta el seu nom, i Mireia Gonzalez la seva dona, que n’assumeix la direcció

González compta amb un consell assessor del qual formen part la biòloga humana i divulgadora científica Carla Conejo, l'historiador de la UdL, Joan Busqueta, la filòloga Carme Vidal, la doctora en història, Lluïsa Pla, el biòleg expert en biodiversitat Xavier Marco, l'historiador i activista mediambiental Santi Campo, el pilot Isidre Esteve i el filòleg i escriptor Xavier Macià.

Tomàs Cusié i Mireia González ©JosepAPérez
Tomàs Cusié i Mireia González ©JosepAPérez

Tomàs Cusiné i Mireia González van assolir la gestió de la finca l’any 2014, amb la voluntat d'anar desplegant actuacions de millora i restauració de l’entorn per tal d'aïllar i mantenir l'espai original. Millora de l’enjardinament, dels serveis i equipaments del celler, espais d’aparcament pels visitants i restauració de les cobertes, han sigut algunes de les darreres actuacions.  

Però al marge del que representa en l’àmbit patrimonial la Fundació Castell del Remei també es vol posar de manifest el vincle emocional que sent la gent de les terres ponentines per aquest enclavament estratègic que va ser un assentament a l'edat del bronze, una hisenda romana, una almúnia àrab -un hort de l'època-, propietat del Comtat d'Urgell, del Bisbat de Solsona i de la família Girona, un dels màxims exponents de la burgesia catalana del segle XIX, en la que hi van residir més de 500 persones, tal com va explicar Mireia González.

La directora va afegir que les àrees temàtiques de la fundació giraran al voltant de la biodiversitat, amb una aposta per a la conservació sostenible del medi, que en el cas concret de la finca busca consolidar la reintroducció de la tortuga autòctona als estanys que hi ha; la ciència en l'interès per tot el procés d'elaboració del vi; la cultura, amb una programació estable d'exposicions d'art, concerts, festes populars i l'Aplec del Castell de Remei, així com també el foment de l'enologia, l'esport, la història, el patrimoni i el turisme.

Presentació de la Fundació Castell del Remei ©JosepAPérez
Presentació de la Fundació Castell del Remei ©JosepAPérez

Un dels projectes encara embrionari, però al qual s'estan destinant més esforços és l'organització i classificació de l'arxiu del Castell del Remei, on hi ha documentació de gran valor. Un dels períodes més significatius va ser l'any 1936 quan el complex es va convertir en caserna de l'exèrcit republicà. Tres anys més tard seria ocupat per l'exèrcit franquista quan va anar avançant posicions al Principat.

La família Cusiné González ©JosepAPérez
La família Cusiné González ©JosepAPérez

El pressupost fundacional de l'entitat ascendeix a 30.000 euros, amb la previsió d'anar sumant aportacions econòmiques a mesura que es vagi consolidant en la seva activitat. I segons va afegir Tomàs Cusiné, sempre tindrà al costat el grup vitivinícola per donar suport en tot el que calgui.

Tomàs Cusiné ha destacat que al voltant de 60.000 persones visiten cada any el complex, ja sigui per comprar vi, menjar al restaurant o fer una visita a les instal·lacions històriques de la casa-palau, el celler centenari, el santuari dedicat a la Mare de Déu del Remei, l'antiga colònia agrícola o els espais naturals que l'envolten. Cusiné afegeix que pròximament, es preveu tancar al trànsit rodat l'accés a la finca, per tal que els visitants puguin passejar lliurement, sense riscos per l'entorn.

Comentaris