28.11.2021 |
Territoris.cat

Comencen les obres de la plaça Sant Domènec, que ressaltarà el conjunt monumental de Balaguer

Els treballs tenen un cost de 115.000 euros i serviran per millorar l'accés al convent de la capital de la Noguera

Cedida a l'ACN per l'Incasòl
Imatge virtual de l'estat en què quedarà la plaça Sant Domènec de Balaguer un cop hagin acabat les obres d'urbanització de l'espai. Imatge publicada el 15 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
Imatge virtual de l'estat en què quedarà la plaça Sant Domènec de Balaguer un cop hagin acabat les obres d'urbanització - Foto: cedida per l'Incasòl
Comencen les obres de la plaça Sant Domènec, que ressaltarà el conjunt monumental de Balaguer

L'Institut Català del Sòl, l'Incasòl, ha iniciat les obres d'urbanització de la plaça de Sant Domènec de Balaguer, que s'inscriuen en el protocol de l’1% cultural i tenen com a objectiu fer aquest espai més accessible i donar unitat a tot el conjunt monumental. La intervenció tindrà un cost de 115.000 euros, dels quals el consistori de la capital de la Noguera n'aportarà 67.000 i la resta aniran a càrrec de la Generalitat.

Els treballs, que s'executaran en cinc mesos, es basen en un projecte de l'arquitecta Núria Mesalles i dels serveis tècnics de l'Ajuntament de Balaguer

La plaça es troba dins els terrenys que havien format part del conjunt del convent de Sant Domènec, al marge oriental del riu Segre, a tocar el pont vell de Sant Miquel.

L'actuació consistirà en la urbanització i reforma de la plaça Sant Domènec, per tal de millorar l'accessibilitat a aquest espai i als edificis contigus, declarats com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). Continuarà sent una plaça tova amb un passeig entre grans plataners i es faran intervencions puntuals per donar a l'espai una unitat amb la presència històrica dels edificis del conjunt monumental.

La idea és unificar el revestiment dels murs existents que s'han construït en diverses èpoques i amb materials diferents

Així, s'instal·laran uns panells de malla electrosoldada reomplerta de pedres, mentre que els de nova construcció seran de gabions i duran incorporats l'enllumenat puntual i la barana. També es col·locarà un banc de gabions a l'entrada de la porta del claustre i es renovarà el mobiliari urbà.

La platina que marca l'antiga traça de la façana de Sant Domènec es canviarà per una franja mitjançant un paviment de llambordes de pedra, igual que l'existent. D'aquesta manera s'entendrà millor l'espai resultant i la façana de l'església, a la vegada que s'elimina un punt que representava un perill de caiguda, atès que de vegades passa desapercebut.

Comencen les obres de la plaça Sant Domènec, que ressaltarà el conjunt monumental de Balaguer
comentaris