El celler Costers del Sió elaborarà 2.800 ampolles del vi exclusiu Finca Sios

Joan Porcioles i Maria Mendoza preparen el tast del Finca Sios 2016
photo_camera Joan Porcioles i Maria Mendoza preparen el tast del Finca Sios 2016

El celler Costers del Sió ha iniciat aquest divendres la vinificació conjunta de 3.000 quilos de raïm de les varietats Garnatxa i Syrah en els trulls de pedra del segle XI  amb els que s'elaboraran unes 2.800 ampolles del vi Finca Sios 2018, explica Juan Porcioles Buixó, gerent i propietari del celler, al costat del seu germà José Maria.

Amb aquest vi artesanal renovem l'aposta per la recuperació del patrimoni natural i històric de la Finca Flix que acull el celler familiar i ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d'Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montga

Maria Mendoza Ráfales, l'enòloga de Costers del Sió, ha explicat que en les hores vinents o dies, el raïm iniciarà la fermentació alcohòlica de forma espontània, en un procés que s'allargarà durant una setmana o deu dies. Finalitzada aquesta primera fermentació, passarem el vi a dipòsits d'acer inoxidable per la fermentació malolàctica, també de forma espontània; i tot seguit es criarà durant un any en bótes de roure de segon ús. Després, el Finca Sios 2018 passarà altres dotze mesos més en ampolla, fins a finals del 2020 o començaments de 2021.

Joan Porcioles i Maria Mendoza en el trull de pedra preparant el raïm 1Tant els germans Porcioles com l'enòloga es mostren molt satisfetes de la qualitat, concentració i acidesa del raïm d'aquest any que, tot i la disminució de producció, està arribant a un punt de maduració òptim en els darrers dies de campanya. Especialment les varietats Garnatxa i Syrah que configuren el cupatge d'aquest Finca Sios.

Ara el  repte és aconseguir que aquest vi sigui testimoni de la fruita i el terrer, incorporant la mineralitat dels cups, els aromes de l'espai natural on ha fermentat, i l'elegància de la criança en fusta

La presentació ha finalitzat amb el tast del Finca Sios 2016, primera anyada d'aquest vi amb certificació ecològica. Suïssa, Xina i Bèlgica són les principals destinacions del Finca Sios, perquè són mercats que valoren l'autenticitat i elaboració artesanal d'un vi molt natural", puntualitza Juan Porcioles.

La finca Flix de més de 700 hectàrees, on s'ubica Costers del Sió, constitueix un projecte integral amb un equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d'Origen Costers del Segre. Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d'alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com Garnatxa, Ull de Llebre, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres, i Chardonay, Viognier, Garnatxa Blanca o Muscat, entre les blanques.

Comentaris