17.01.2022 |
Territoris.cat

El cultiu professional de l'olivera i l'ametller arribarà l'estiu que ve a la zona alta del canal Segarra-Garrigues

Es tracta d'una aposta de dos propietaris amb el suport de la comunitat de regants per impulsar cultius de més valor afegit a les comarques de la Noguera i l'Urgell

segarra2
Una de les dues finques on es plantaran oliveres a Preixens
El cultiu professional de l'olivera i l'ametller arribarà l'estiu que ve a la zona alta del canal Segarra-Garrigues

El cultiu professional de l'olivera i l'ametller arribarà l'estiu que ve a la zona alta del canal Segarra-Garrigues, en concret a dues finques del terme de Preixens (Noguera). Se'n plantaran 13 hectàrees (4 d'olivera i 9 d'ametller) en unes finques on fins ara s'hi conrea cereal de secà.

Es tracta d'una aposta de dos propietaris que han decidit sumar-se al regadiu amb cultius alternatius de més valor afegit. La comunitat de regants veu aquestes experiències com un pas important perquè més pagesos de les comarques de la Noguera i l'Urgell s'animin a fer la inversió necessària per aprofitar l'aigua del canal. De fet, aquesta és la zona amb el nivell més baix d'adhesions, ja que actualment reguen menys de la meitat dels agricultors que ho podrien fer.

Amb el mateix objectiu aquest 2016 s'ha fet una oferta especial als propietaris dels primers sectors (1, 2 i 3) que consisteix a pagar la meitat per les obres de la xarxa de distribució a canvi de menys dotació d'aigua. L'oferta es va fer arribar a uns 300 agricultors però de moment només s'hi han apuntat una quinzena amb prop d'un centenar d'hectàrees. El president de la comunitat, Josep Maria Jové, admet que la resposta no ha estat la que esperaven i fa una crida als indecisos perquè l'aprofitin durant aquest mes de desembre, l'últim que estarà disponible. Aquesta oferta estava pensada per garantir almenys una collita de cereal anual. Jové reconeix que l'estratègia de futur en aquesta zona passa per anar substituint els cultius extensius de blat, ordi o panís per altres de més rendibles, sobretot l'olivera i l'ametller, però també altres que ja s'estan provant com la poma o el pistatxo. Es calcula que el cost total de fer arribar el reg a una finca del Segarra-Garrigues és d'entre 8.000 i 10.000 euros per hectàrea.

El president de la comunitat de regants reconeix que, amb el preu elevat de l'aigua que han de pagar els pagesos, 'hauria de canviar molt la situació perquè sigui rendible invertir en regadiu fent cereal o blat de moro'. També ho ratifica el vicepresident de la comunitat i president d'aquesta zona del canal, el sector 3, Francesc Xavier Albareda. Explica que la intenció és fomentar nous cultius com l'ametller, 'que està molt de moda', o també l'olivera, ja que el preu de l'aigua impedeix que es puguin fer cultius extensius amb regadiu i surtin els números. 'Amb el panís podem dir que no és rendible i amb cereal d'hivern molt poc, de manera que per fer tota aquesta inversió cal anar a buscar cultius de valor afegit', insisteix.

De fet, Jové recorda que l'oliva i l'ametlla tradicionalment ja s'havien cultivat en aquestes comarques abans de fer un canvi massiu a favor de les produccions extensives. Ara, en canvi, per aprofitar millor el regadiu el més recomanable és tornar a la fruita seca i l'oli.

Paral·lelament, també s'han fet plantacions de pomeres i pistatxers que estan donant bons resultats. En tot cas, també puntualitza que la substitució de cultius extensius per plantacions més intensives serà 'lent' ja que no només s'han de canviar les plantacions sinó també la maquinària per treballar-les. També es fa proves amb altres productes com la soja, la fava, o els pèsols, però encara no s'ha provat que realment valgui la pena apostar-hi.

El cultiu professional de l'olivera i l'ametller arribarà l'estiu que ve a la zona alta del canal Segarra-Garrigues