ERC trenca el pacte de govern amb el PSC a l'Ajuntament de Balaguer

L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ai els regidors d'ERC
photo_camera L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ai els regidors d'ERC

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha decidit trencar el pacte de govern amb el PSC a l'Ajuntament de Balaguer davant les decisions que s'hauran de prendre des del consistori tenint en compte l'escenari polític que viu Catalunya i en les quals divergeixen ambdues formacions, segons ha avançat el diari la Mañana i ha confirmat a l'ACN l'alcalde republicà Jordi Ignasi Vidal, qui ha fet una valoració positiva dels dos anys de pacte.

De moment, Vidal no es planteja buscar cap altre pacte que permeti als republicans garantir la governabilitat al municipi

L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal,L'alcalde, que aquest dimarts plantejarà la decisió a l'assemblea local d'ERC, signarà el decret que deixarà els tres regidors socialistes sense les responsabilitats que ocupaven en l'actual govern municipal i que probablement no serà efectiu fins el pròxim dilluns. Des del 2015, ERC governava a Balaguer amb el suport del PSC i d'un edil independent.

L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ha explicat que fins ara s'havia mantingut el pacte de govern amb el PSC perquè després de la repressió policial de l'1-O, les detencions dels Jordis i fins i tot amb l'aplicació del 155 hi havia hagut una condemna unitària dels grups.

La situació ha canviat a partir del moment en què s'ha empresonat al vicepresident Junqueras i consellers del Govern així com amb l'exili del president Puigdemont i altres consellers Brussel·les 

Segons Vidal, el govern municipal d'ERC té clar que la legitimitat que cal seguir a partir d'ara ha de continuar sent la del Govern legítim de Catalunya i aquest és el paràmetre que no comparteix el PSC que considera que amb el 155 hi ha una legalitat superior de l'Estat. L'alcalde de Balaguer ha afegit que a partir d'ara caldrà prendre decisions coherents amb el Govern legítim'de Catalunya i el PSC no hi està d'acord.

ERC passa doncs a governar amb una minoria de 5 regidors a Balaguer i el suport del regidor de la formació independent Balaguer Ara Sí, que ja estava integrada al pacte de govern amb els tres regidors del PSC que ara surten 

El portaveu del PSC a l'Ajuntament de Balaguer, Carlos GarcíaVidal ha explicat que tantejarà altres formacions però a priori es veuen com alternativa del PDeCAT, amb cinc regidors i per tant no preveu d'entrada tancar un pacte de govern amb l'exalcalde convergent Josep Maria Roigé. Vidal tampoc sumaria majoria amb el regidor de la CUP i ho veu difícil amb el regidor no adscrit que es va presentar per Ciutadans. Per tot plegat, l'alcalde preveu tirar endavant aplicant geometria variable de pactes amb tots els grups i sobretot amb el bloc sobiranista en tots aquells aspectes que hi estiguin relacionats.

De la seva banda, el portaveu del PSC, Carlos García, ha justificat el motiu de la ruptura amb la pressió externa i l'ambient polític que hi ha arreu. García ha reconegut les diferències amb ERC des del primer dia però ha assegurat que van fer l'acord per treballar per la ciutat. Això no obstant, a ningú se li escapa que la situació política s'ha tensat molt i és per això que considera que els republicans se sentiran més còmodes sols.

Tot i que el PSC considera que la decisió d'ERC s'ha pres en clau partidista i electoral, Jordi Ignasi Vidal ha assegurat que no han seguit cap consigna del partit i que si bé el pacte es va fer per treballar per Balaguer ara han cregut convenient trencar-lo per actuar en funció del que creiem que cal fer quan la ciutadania ens va donar el recolzament..

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement