La família Barrot cedeix a Balaguer una valuosa col·lecció fotogràfica dels anys 40 i 50 del segle XX

La ciutat de Balaguer ha rebut en donació el fons fotogràfic de Pau Bertran, el qual ha estat cedit per la família de Joan Barrot, col·leccionista balaguerí

Donació fons fotogràfic_col·lecció Joan Barrot
photo_camera Donació del fons fotogràfic de la col·lecció de la família de Joan Barrot - Foto: Paeria de Balaguer

La família de Joan Barrot ha cedit a la ciutat de Balaguer la meitat del fons fotogràfic de Pau Bertran, el qual està format per imatges dels anys 40 i 50 del segle XX, amb motius com actes públics, festes, esdeveniments o panoràmiques de la ciutat, però també testimonis gràfics de la vida privada dels balaguerins i balaguerines de l’època, com casaments, dinars familiars i altres escenes de la vida quotidiana. El material fotogràfic que es conserva són majoritàriament negatius en placa de vidre o pel·lícula d’acetat, juntament amb positius i contactes, i davant la dificultat de preservar aquests materials, el fons fotogràfic s’ha dipositat a l’Arxiu Comarcal.

Una part de la col·lecció de Joan Barrot, consistent en bibliografia antiga i una col·lecció numismàtica del comtat d’Urgell, es va donar ja fa anys a la ciutat i actualment es conserven al Museu de la Noguera.

D’altra banda, el fons fotogràfic de Pau Bertran va ser disgregat a la seva mort, i el seu contingut va anar a parar d’una banda a diversos antiquaris i col·leccionistes privats, com és el cas de Joan Barrot; i de l’altra, la Generalitat va adquirir l’altra part. Per aquest motiu, el fons fotogràfic restava dividit, i és gràcies a aquesta donació es podrà reunificar el material i ser objecte d’estudi.

Des de la Paeria de Balaguer s’agraeix a la família Barrot la donació d’aquest fons fotogràfic, el qual s’estudiarà i es posarà en valor com a memòria de la ciutat.    

Comentaris