El Festival GarGar no renuncia a continuar incorporant obres murals a Penelles

Eloi Bergós, ha explicat que el GarGar s'anirà celebrant durant tot l'agost seguint estrictament les mesures de seguretat. Precisament per evitar aglomeracions, s'ha canviat el format i els 6 concerts s'han distribuït en tres caps de setmana, en comptes de concentrar-los tots en un, creant el festival Mur Fònic
L'alcalde de Penelles Eloi Bergós mostra el primer mural del GarGar als visitants
photo_camera L'alcalde de Penelles Eloi Bergós mostra el primer mural del GarGar als visitants

L'Ajuntament de Penelles i els impulsors del Festival de Murals i Art Rural GarGar de Penelles no han volgut renunciar a l'aportació cultural i artística que suposa el certamen del municipi de la Noguera. Malgrat les restriccions i la situació sobre la mobilitat en diverses comarques lleidatanes GarGar vol incorporar una desena de noves obres a l'extraordinària Galeria a l'aire lliure.

El mural de gran format pintat a l'interior de l'església de Penelles. Imatge del 2 d'agost de 2020. (Horitzontal)Penelles obria la Sala d'Art Rural al mes de maig, però malgrat que els efectes de la pandèmia no s'ha volgut renunciar a la projecció cultural que significa el GarGar i s'ha dut a terme una programació més reduïda que es prolongarà durant tot el mes d'agost, i que va arrencar aquest cap de setmana amb les primeres visites a l'església de Sant Joan Baptista, que l'artista Berni Puig ha transformat totalment amb la seva creativitat.

Puig ha desplegat el projecte situant un fragment del municipi en cada paret de l'església en les que es poden identificar els límits dels diferents camps de conreu, el canal i les seves petites edificacions

L'obra que està pintant Slim Safont a la façana de l'oficina de turisme de PenellesEl GarGar en temps de pandèmia reunirà a una desena d'artistes que aniran realitzant actuacions a les parets de la vila, sense coincidir entre ells, i on la part més festiva desapareix.

El director del festival, Jordi Solsona, va explicar que aquest any el festival busca tornar a l'estil clàssic de l'street art amb referents com Musa71 i Zach Oreo. El festival queda marcat per la incertesa del dia a dia, i s'haurà d'anar seguint a través de les xarxes socials.

L'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, ha explicat que el GarGar s'anirà celebrant durant tot l'agost seguint estrictament les mesures de seguretat. Precisament per evitar aglomeracions, s'ha canviat el format i els 6 concerts s'han distribuït en tres caps de setmana, en comptes de concentrar-los tots en un, creant el festival Mur Fònic. A més, durant tot el mes d'agost els artistes pintaran les parets del poble sense coincidir entre ells. L'objectiu és que la gent vingui de manera esponjada.

Un projecte pioner en l'església de Sant Joan Baptista de Penelles

L'edifici de Penelles s'ha convertit en la primera església catalana en ús intervinguda per un artista contemporani, la qual cosa obre les portes a la resignificació de l'art en espais de culte.

És una reinterpretació pictòrica del mapa de Penelles, tal com explica el seu autor Berni Puig, que forma part de l'equip del Centre Cultural i Artístic Konvent de Cal Rosal, un espai creatiu que dóna vida al patrimoni industrial en desús i acull artistes i projectes de tot el món.

És abstracte però els veïns poden identificar els indrets a les parets

A la pica baptismal, per exemple, hi ha pintada la séquia que va donar aigua per regar tots els conreus. Puig reconeix que ha estat un repte fer un projecte mural dins d'una arquitectura amb una imatgeria molt estricta i fer que pugui conviure un art clàssic amb un de contemporani.

Comentaris