'La soca' del solstici d'hivern torna a Balaguer per completar el programa nadalenc

La capital de la Noguera recupera antigues tradicions i ho acompanya de nous personatges que eixamplen l’imaginari propi de la Cavalcada de Reis
Balaguer recupera la tradició de la foguera de Nadal ©RadioBalaguer
photo_camera Balaguer recupera la tradició de la goguera de Nadal ©RadioBalaguer

"Diu la tradició nadalenca que un cop passat Nadal el tió es cremaven i les cendres s’escampaven pel camp per tal de guarir les collites", una dita popular que la Paeria de Balaguer ha recuperat enguany sota el nom de  'La soca'. Una iniciativa de la qual també ha sorgit el personatge dels Carboners.

Balaguer va recuperar aquest dilluns la tradició popular amb un acte que es va celebrar a la plaça del Mercadal, on es va encendre la foguera que recreava els tiós de la ciutat. La directora del Museu de la Noguera, Carmen Alós va explicar als assistents a l'acte d'on provenia aquesta tradició i el seu significat. 

El personatge de les Llamineres ©RadioBalaguerEn el decurs de l'acte també es van presentar els carboners, personatges que han sorgit enguany i que seran els encarregats de repartir carbó i aportar gresca, el 5 de gener en la Cavalcada de Reis. Per contrarestar les entremaliadures dels anteriors personatges també ha sorgit el grup de Llamineres, que seran les encarregades de repartir els caramels la nit dels 5 de gener.

La Paeria de Balaguer ha editat un llibre que té com a objectiu entendre millor l'entorn de la celebració de la diada dels Reixos a Balaguer, una publicació que inclou les il·lustracions de Aina Bestard, que es pot trobar a la Biblioteca Margarida de Montferrat i al Museu de La Noguera

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement