El sector del comerç i serveis lamenta la falta de diàleg amb l’Ajuntament i el Govern

Indignació a Artesa de Segre davant l’impuls de la variant de Tremp

La pancarta de 'No volem la variant' penjada a la carretera d'Agramunt, al centre d'Artesa de Segre - foto: Cedida per 'No volem la variant'
photo_camera La pancarta de 'No volem la variant' penjada a la carretera d'Agramunt, al centre d'Artesa de Segre.

Els veïns i comerciants d'Artesa de Segre s'oposen a la construcció de la variant de Tremp que, segons fonts recents del Departament de Territori, començarà a executar-se aquest 2021, malgrat la recollida de 700 signatures i les queixes contínues de comerços, serveis i ciutadania.

Els artesencs van sortir en defensa del poble i dels seus negocis quan es va conèixer la notícia el passat mes d’agost. Ràpidament van engegar el moviment No volem la variant, i van impulsar un seguit d’accions com la penjada d’una pancarta al centre del poble, la recollida de signatures en contra de la seva construcció o l’obertura d’un perfil d’Instagram com a eina de sensibilització.

La plataforma denuncia que, després d’algunes reunions amb l’alcalde, Mingo Sabanés, i el regidor de comerç, Marc Ticó, "la postura del consistori no ha estat clara", i afirma que comerciants i ciutadans estan indignats perquè no s’han transmès les pors i necessitats que han fet arribar al Govern des d'Artesa de Segre. Lamenten que el consistori no ha fet cap pas per a evitar el projecte, i creuen que les actuals restriccions per frenar la pandèmia són un "assaig general del que pot passar al poble quan la variant desviï milers de persones a diari".

Reunions entre el consistori i comerços i serveis

L’última reunió entre l’ajuntament i el sector del comerç i serveis va tenir lloc el passat dilluns 1 de febrer. El consistori va oferir la possibilitat d’assistir a una taula rodona amb el Departament de Turisme per a impulsar el territori d’Artesa de Segre, però No volem la variant lamenten que la proposta arriba 10 anys després que el teixit comercial ho demani.

El poble compta amb més d’una cinquantena d’establiments comercials molt variats, botigues centenàries i empreses referents al territori, un fet que els artesencs atribueixen, en part, a la carretera que durant dècades ha unit Artesa de Segre amb múltiples municipis de l’entorn, ja que el seu punt fort és la vida d’intercanvi entre la plana i la muntanya

La plataforma també critica que l'Ajuntament d’Artesa de Segre no hauria realitzat cap estudi previ per a analitzar l’impacte social i econòmic que tindrà la variant, ni tampoc del volum de trànsit actual. Diuen, a més, que associacions i clubs esportius també necessiten la col·laboració de les empreses locals, de manera que si aquestes desapareixen, les pèrdues poden ser "devastadores" per al poble d’Artesa de Segre.

El moviment No volem la variant assegura que les accions continuaran perquè "hi tenen molt a dir i molt a perdre".

Comentaris