01.07.2022 |
Territoris.cat

El mercat del conte infantil de Balaguer ret homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú

El president Quim Torra va etzibar, hem de fer un homenatge nacional als autors i il·lustradors catalans infantils perquè tenim una tradició com molt pocs pobles, animant al paer de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, a construir aquest espai a la capital de la Noguera
El President Qiom Torra en la parada d'edicions Salòria
El President Qiom Torra en la parada d'edicions Salòria
El mercat del conte infantil de Balaguer ret homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú

La literatura infantil ha plantat cara a la crisi sanitària aquest cap de setmana a Balaguer, la ciutat que impulsa Encontats, el mercat del conte infantil, certamen que en la cinquena edició ha volgut retre homenatge a un dels lletraferits més insignes de Ponent, Josep Vallverdú. El primer padrí del certamen i fill adoptiu de la capital de la Noguera, va inaugurar l'escultura del Rovelló, el gos protagonista dels seus comptes infantils, acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra.

L'escultura s'ha col·locat a la plaça del Pou, una obra de dues peces formada pel famós personatge assegut al costat de tres rovellons. L'escriptor ha explicat que sempre és agradable rebre homenatges a la seva trajectòria professional i ha destacat l'ambien que es viu en un fenomen com l'Encontats de Balaguer.

Vallverdú ha destacat que la cultura del país es va aixecant perquè hi ha molta manifestació cultural i molta literatura

Josep Vallverdú, el president de la Quim Torra, i el Paer en cap, Jordi Ignasi VidalJosep Vallverdú ha estat l'encarregat de fer entrega de la vara de padrina de l'edició d'enguany a Pilarín Bayés, després que la també il·lustradora Roser Capdevila, la padrina de l'Encontats de l'any passat, no hagi pogut assistir a l'acte per motius personals. Bayés, que és l'autora del cartell de l'edició d'enguany, ha aprofitat el seu discurs per dibuixar una comtessa d'Urgell.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha començat el seu discurs inaugural agraint a la ciutadania que respongués amb responsabilitat a les decisions que es van prendre a l'estiu per fer front a la COVID-19. De fet, a la Noguera encara hi ha 19 municipis, entre ells Balaguer, on continuen vigents les restriccions d'aforament al 50% en bars i restaurants i en actes culturals i religiosos.

No anem bé, però veient el que està passant a altres zones de l'estat podem dir que vam prendre les decisions quan tocava prendre-les, ara es comencen a veure resultats

Torra, ha fet un repàs dels autors catalans i les obres que més el van marcar de petit. Així, ha explicat que un dels seus somnis és que Catalunya tingui un espai dedicat als seus autors i il·lustradors, i ha posat d'exemple el Museu Junibacken d'Estocolm, dedicat a Astrid Lindgren.

Josep Vallverdú i de la seva esposa, Antonieta Vilajoliu, al costat de l'escultura dedicada al personatge del RovellóHem de fer un homenatge nacional als autors i il·lustradors catalans infantils perquè tenim una tradició com molt pocs pobles, ha dit, animant al paer de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, a construir aquest espai a la capital de la Noguera.

Encontats ha aplegat prop d'una vintena de bibliotecaris del territori que han pogut adquirir contes infantils pels seus equipaments

L'Encontats de Balaguer, que es va haver d'ajornar a l'abril, ha estrenat un nou format per les mesures de seguretat derivades del coronavirus. D'aquesta manera, les parades, espais de jocs, tallers i els espectacles s'han dividit en diversos espais del centre històric, com les grades del Museu de la Noguera i les places Mercadal i del Pou. Una altra novetat ha estat la sessió de contes per adults de dissabte, una iniciativa que l'organització vol que tingui continuïtat.

El mercat del conte infantil de Balaguer ret homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú
comentaris