El monestir de les Avellanes vol reproduir els sepulcres dels comtes d’Urgell

Joan Reñé i  Robert Porta visiten els espais que ocupaven els sepulcres
photo_camera Joan Reñé i Robert Porta visiten els espais que ocupaven els sepulcres

La Diputació de Lleida ha començat a treballar amb el monestir de les Avellanes per fer possible la reproducció dels sepulcres dels comtes d’Urgell, que actualment es troben a la galeria The Cloisters de Nova York. Joan Reñé, president de la Diputació, s’ha reunit avui amb Robert Porta, director del monestir, per definir les bases d’aquest projecte. El museu nord-americà s’ha compromès a escanejar en 3D els sepulcres i digitalitzar-los per a poder treballar en la seva reproducció.

La fase de digitalització dels sepulcres està en període de tramitació i que es preveu que estigui enllestida abans de l’estiu aprofitant que ''hi ha una bona predisposició per part de The Clositers per tal de poder compartir una realitat artística, patrimonial i identitària”, assegura Reñé.

El projecte s’està gestant des de fa més d’un any, tot i que la intenció de recuperar els sepulcres ja fa temps que estava present entre els responsables del monestir.

Robert Porta ha destacat que el monestir va ser ''un cas emblemàtic de com es va espoliar el patrimoni'' i que ara vol ser també ''un cas emblemàtic de com podem retornar aquest patrimoni'', aprofitant el benentès amb la galeria novaiorquesa.

Els quatre sepulcres gòtics dels comtes d’Urgell van ser venuts per Agustí Santesmasses, propietari del monestir l'any 1906, a un antiquari de Vitòria que va ser qui finalment els va vendre a The Cloisters. Ara, tant el monestir com la Diputació, volen que els sepulcres puguin seguir a Nova York però que a la vegada es puguin visitar les seves reproduccions al seu lloc d’origen.

Comentaris