Pobles Vius presenta un miler d'al·legacions contra la macrocentral de biogàs a la Sentiu de Sió

La plataforma diu que la macrocentral té "mancances tècniques insalvables" i demana al Govern que en tombi la tramitació

Una membre de la plataforma Pobles Vius mostra les al·legacions als tràmits per construir una macroplanta de biogàs a la Sentiu de Sió - Foto: Anna Berga
photo_camera Una membre de la plataforma Pobles Vius mostra les al·legacions als tràmits per construir una macroplanta de biogàs a la Sentiu de Sió - Foto: Anna Berga

La plataforma Pobles Vius ha presentat aquest dimecres davant dels serveis territorials del Departament de Territori a Lleida un miler d'al·legacions contra el projecte que preveu construir una macrocentral de biogàs a la Sentiu de Sió (Noguera). Les al·legacions són de persones contràries al projecte, ramaders de la zona, dels pobles de Tornabous, Bellcaire d'Urgell i Linyola i de l'Assemblea Pagesa de Catalunya i l'entitat Ipcena. Pobles Vius afirma que el projecte "té mancances tècniques insalvables", com ara que es projecta en sòl protegit i que no compleix les distàncies mínimes amb granges existents. Per això, demanen al Govern que en tombi els tràmits i en retiri la qualificació "d'estratègic".

La plataforma ha recollit en cinc dies un miler d'al·legacions contra el pla urbanístic del projecte per requalificar els terrenys on s'ha de construir la planta. Qualifiquen de "desproporcionada" la planta de biogàs que projecta l'empresa danesa Copenhagen Infraestructure Partners (CIP), la qual preveu aprofitar residus ramaders per produir biometà i vendre'l a distribuïdores.

De fet, qüestionen que el tractament de purins sigui el veritable motiu per implantar aquesta planta al territori. "No és un projecte que es dissenyi per portar purins, sinó que els purins són l'excusa per al tractament posterior d'altres residus carnis que vindran de fora el territori", explica Gerard Batalla, membre de la plataforma.

També asseguren que el projecte presenta "mancances tècniques insalvables" que el fan inviable. Així, cada al·legació inclou una trentena de punts, entre els quals destaquen que el projecte no compleix la distància mínima amb les granges de la zona ni la normativa perquè la carretera d'accés a la planta pugui absorbir els 21.000 camions anuals que es preveu que hi circulin. També denuncien que la planta "es projecta en sòl, paisatge i cel protegit".

Per tot plegat, Pobles Vius demana al Govern que no aprovi el pla especial urbanístic que ha de permetre la construcció de la central i que en retiri la qualificació de projecte estratègic. També estudien demanar "responsabilitats polítiques i tècniques" a la tramitació del projecte.

La plataforma, que agrupa veïns de l'Urgell, la Noguera i el Pla d'Urgell, es continuarà mobilitzant amb jornades informatives i marxes als pobles de la zona per conscienciar la població sobre els inconvenients de tenir una planta d'aquestes característiques prop de casa.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement