18.04.2021 |
Territoris.cat

Tècnics desmunten la Creu del Terme del Camí dels Erals per risc de caiguda

Desmuntatge Creu dels Erals
Imatge durant l'actuació que s'ha realitzat per desmuntar la creu, que presentava perillositat de caiguda
Tècnics desmunten la Creu del Terme del Camí dels Erals per risc de caiguda

Tècnics especialitzats en restauració i conservació del Museu de la Noguera i de l’Ajuntament de Balaguer han procedit aquest dimecres 9 de maig a desmuntar la Creu de Terme del camí dels Erals, ja que presentava perillositat de caiguda, a causa de les pluges de les darreres setmanes. El passat dimarts 8 de maig al migdia ja es van retirar algunes parts de la creu que havien caigut i que va fer decidir que es realitzés una operació d’urgència. 

L’Ajuntament de Balaguer estava treballant en un projecte de restauració de totes les creus de terme de la ciutat  que s’havia d’executar durant el període 2018-2019

Fa uns mesos ja es va fer una acció de consolidació de la Creu de Terme de Santa Maria, i s’ha traslladat la Creu Trencada que es va veure afectada per un talús de les obres de la variant nord de Balaguer. Les creus de terme, declarades Béns Culturals d’Interès Nacional, van desmuntar-se totes durant la Guerra Civil en una acció de salvaguarda, i després de la guerra foren re col·locades, tot i que no en el mateix ordre que estaven abans del conflicte bèl·lic. Precisament la Creu que ara s’ha hagut de treure per la seva restauració es va fer nova després de la guerra per l’escultor Antoni Betbesé, i l'original es va col·locar amb la magolla de la Creu de Sant Domènec.

Tècnics i restauradors del Museu ja han iniciat les tasques per recuperar la creu i restituir-la el més aviat possible.

Tècnics desmunten la Creu del Terme del Camí dels Erals per risc de caiguda
comentaris