La UNESCO ha aprovat atorgar el segell oficial al territori format per 19 municipis lleidatans

Imatge del Geoparc Conca de Tremp - Montsec Interior ©Imatge d'arxiu
photo_camera Imatge del Geoparc Conca de Tremp - Montsec

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va resoldre la passada setmana que la Conca de Tremp – Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials. Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional.  

El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible que involucra, en tot moment, les comunitats locals. 

La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 140 localitzacions en 38 països d’arreu del món. D’aquestes, 73 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 24 països, dels quals un es troba a Catalunya, el de la Catalunya Central 

Foto. Membres de l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, aquest dimarts, a Tremp. El Geoparc Conca de Tremp – Montsec el formen 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament, superen els 2.000 Km². És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s’hi troben altres elements que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.  

Per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la UNESCO avaluarà cada quatre anys la gestió del territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.  

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, exerceix la direcció científica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec i presta les instal·lacions del seu Centre de Suport Territorial (CST Pirineus) a Tremp. També ha col·laborat en la redacció dels aspectes científics del Pla director del projecte i en la preparació de la visita d’avaluació de la candidatura. 

El reconeixement del geoparc comporta formar part d’una xarxa internacional i d’un programa propi de la UNESCO, amb el consegüent impuls pel turisme i l’activitat econòmica, que beneficiarà la zona  

Imatge del Geoparc Conca de Tremp - Montsec Text 1Així, s’afavorirà la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics i generant noves opcions, com el geoturisme, que servirà també per promocionar els productes locals. Aquestes dinàmiques facilitaran la generació d’ocupació i el benestar de la població local i alhora es reafirmarà el seu sentiment identitari. 

De la mateixa manera, amb el segell de la UNESCO el territori podrà aprofitar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs, la qual cosa l’ajudarà a posicionar-se mundialment. S’augmentarà, doncs, la visibilitat que té el aquest territori tant a nivell regional  com internacional, ajudant a atraure un  turisme responsable i de qualitat.

Es preveu que seguint una estratègia de desestacionalizació es podria arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys i que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 euros

La Conca de Tremp – Montsec és un laboratori natural reconegut a tot el món on és possible obtenir un estudi detallat de diferents àrees relacionades amb les ciències de la terra. A més, el territori compta amb una xarxa d’equipaments on es divulga i s’interpreta aquest patrimoni.  

Imatge del Geoparc Conca de Tremp - Montsec TextL’òrgan de gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà, així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà), i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els consells comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera. 

L’associació compta amb el suport d’altres entitats, com l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), també dependent del Departament de TES; el Comitè Espanyol de Geoparcs; la Diputació de Lleida; l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; la Universitat de Lleida (UdL); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB), i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). 

El geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al Centre de Suport Territorial Pirineus de l’ICGC; la seu administrativa, situada a l’Ajuntament de Tremp, i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt d’informació turística i espai de benvinguda als visitants. 

Comentaris