Acudam i 13 empreses més creen safates biodegradables de plomes de pollastre

La solució per al sector agrícola s'emmarca dins el projecte europeu UNLOCK i està finançat amb 7,3 milions

Joves d'Acudam, amb les safates. Foto: ACN
photo_camera Joves d'Acudam, amb les safates. Foto: ACN

Acudam i 13 empreses i centres d'investigació europeus més han creat safates biodegradables per a planter fetes a partir de plomes d'aviram, una solució sostenible i alternativa als models tradicionals de plàstic. La iniciativa pionera, que s'emmarca dins el projecte europeu UNLOCK, aprofita l'alt percentatge de queratina que contenen les plomes de pollastre per obtenir un material suficientment rígid per a usos agrícoles.

Les noves safates ja s'han començat a fabricar, en fase de proves, al centre especial de treball d'Acudam, ubicat a Vila-sana (Pla d'Urgell). El projecte europeu UNLOCK busca reduir la dependència de recursos no renovables i disminuir l'impacte mediambiental. Compta amb un pressupost de 7,3 MEUR i té una durada de 5 anys.

L'objectiu del projecte UNLOCK és aconseguir revaloritzar un residu, com són les plomes d'aviram, i alhora obtenir solucions alternatives als productes fabricats amb petroli, segons ha explicat Lorena Arruga, responsable tècnica del projecte a Tecnopackaging, empresa de Saragossa que ha participat en el procés de la creació del material base a partir del qual Acudam elabora les safates.

I és que, segons ha explicat Arruga, el sector avícola europeu genera 3,6 milions de tones de residus de plomes cada any, de les quals només al voltant del 25% es recullen per separat i es reutilitzen.

Les plomes de pollastre contenen gairebé un 90% de queratina, una proteïna que aporta als bioplàstics la rigidesa necessària perquè el producte final pugui ser utilitzat en el sector agrícola. A més, un cop el material es descompon, el sòl absorbeix aquesta queratina, de manera que també és converteix en una alternativa als fertilitzants.

Pel que fa l'Acudam, s'encarrega de les proves industrials de fabricació i proves de camp. Les safates es fabriquen utilitzant les mateixes màquines de termoconformat que s'utilitzen per elaborat el material de plàstic, tot i que amb algunes petites modificacions. A banda de les safates, també s'han elaborat sementers i malles antiherba.

El gerent d'Acudam, Nicolau Sisqués, ha destacat que Acudam és l'única empresa de caràcter social que participa en el projecte, i que aquesta participació demostra que les persones amb discapacitat també poden ser partícips de projectes "punters" en investigació. Una vegada finalitzin les proves de fabricació i de camp, el projecte estudiarà la sortida al mercat d'aquets nous productes.

Comentaris