Barbens, nova capital gegantera del Pla d'Urgell

La vila de Barbens acollirà l'esdeveniment geganter més important de la comarca amb la Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell 2022 el proper dissabte 17 de setembre

Trobada Gegantera del Pla d'Urgell 2018 (38)
photo_camera La Trobada Gegantera del Pla d'Urgell l'any 2018 - Foto: Cedida per Casal Arreu

Després de la seva anul·lació en plena pandèmia al 2020, Barbens recull el testimoni de la capitalitat gegantera del Pla d’Urgell del 2022. El proper dissabte 17 de setembre, la vila acollirà la 9a Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell 2022 amb gairebé una cinquantena de gegants del Pla d'Urgell.

Així, a partir de dos quarts de 6 de la tarda, gairebé la cinquantena de gegants del Pla d’Urgell es concentraran al Pati del Castell per donar sortida a la tradicional cercavila gegantera pels carrers i places del municipi i realitzar els balls de lluïment. En el marc de la Trobada s’escolliran els gegants Hereu i Pubilla del Pla d’Urgell 2022 i es proclamarà el títol Geganter o Gegantera d’Honor del Pla d’Urgell 2022 en reconeixement al compromís, la passió i l’esforç amb la cultura gegantera, al territori i a la comarca.

Prèviament, del 12 al 17 de setembre, la Sala 1 d’Octubre de l’Ajuntament de Barbens acollirà l’exposició Un Pla d’Urgell Gegant una concentració d’imatgeria festiva amb les figures provinents de tots els pobles del Pla d’Urgell on es donaran a conèixer les figures geganteres, les tipologies de gegants, els materials, i la idiosincràsia de cadascuna de les colles del Pla d’Urgell. També, es realitzaran tallers i activitats pels nens i nenes de la Llar d’infants municipal Blau Cel i l’Escola Sant Roc.

 

La Trobada de Colles Geganteres, una marca de la comarca

Aquest esdeveniment va néixer com una trobada improvisada de les colles geganteres del Pla d’Urgell per promocionar la cultura popular i tradicional del món geganter, afavorir la convivència i la coneixença dels membres de les colles, i impulsar a la creació de nous col·lectius de cultura popular i tradicional del món geganter.

Des la creació d’aquesta festa, s’han creat set nous grups geganters a la comarca i s’han construït 11 noves figures de gegants

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell es realitza anualment i de forma itinerant en els diferents municipis de la comarca. S’ha celebrat aquesta festa al pobles de Golmés (2012), El Palau d’Anglesola (2013), Castellnou de Seana (2014), Bell-lloc d’Urgell (2015), Ivars d’Urgell (2016), Linyola (2017), Sidamon (2018) i Fondarella (2019). Tot i que l’any 2020, ja estava prevista la seva celebració el 28 de març al municipi de Barbens, la pandèmia del covid-19 va obligar-ne la seva anul·lació fins aquest 2022.

Aquesta iniciativa està impulsada per la Colla de geganters i grallers de Bellvís, la Colla gegantera de Castellnou de Seana, la Colla gegantera Els Aixerits de Fondarella, la Colla geganters i grallers El Gabatxet de Golmés, la Colla gegantera d’Ivars d’Urgell, els Grallers, Tabalers i Geganters GRATALI de Linyola, la Colla gegantera de Miralcamp, la Colla gegantera i grallera l’Arreu de Mollerussa, la Colla gegantera del Palau, la Colla gegantera Els Pelagalls de Sidamon, els Grallers Els Descordats de Torregrossa, i la Colla gegantera la Guineu de Vilanova de Bellpuig amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barbens, del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Trobada Gegentera Pla d'Urgell 2017
La Trobada Gegentera del Pla d'Urgell l'any 2017 - Foto: Cedida per Casal Arreu

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement