El castell de l'orde dels templers i hospitalers de Barbens va sé l'escenari de les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell, la dotzena convocatòria, i en format presencial, que va reunir una quinzena d'investigadors que van presentar les seves ponències al voltant de temes diversos situats en l'entorn del Pla d'Urgell. Un certament cultural impulsat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, amb el suport de l'Ajuntament de Barbens, que van seguir presencialment una seixantena de persones, presencialment i mig centenar ho van fer pel canal de YouTube.
Segons responsables de Mascançà aquesta ha estat una de les edicions amb més participació jove al programa de ponències, fet que dona ales al relleu generacional en el camp de la investigació i la recerca a la comarca del Pla d’Urgell
Enguany la ponència inaugural la va impartir del doctor Pere Lavega, qui va posar en relleu la importància del joc tradicional al Pla d’Urgell a partir de la seva història i context. Pel que fa a les investigacions i treballs presentats, Ester Bosch, va presentar una història sobre l’escola de música de Mollerussa, així com els principals personatges d’aquesta; Montse Baiges, va dur a terme un repàs dels jaciments del Pla d’Urgell i de l’existència de nous espais amb restes arqueològiques totalment desconegudes fins ara i Felip Gallart i Vicent Lladonosa, van centrar la ponència al voltant de Jeroni Ferrer i Valls i el seu projecte fracassat de construcció del Canal d’Urgell que va precedir al definitiu dels germans Girona, Clavé i Cia.
L'inici històric de la sardana a Ponent i la concreció sobre les colles i les problemàtiques sociopolítiques del moment al Pla d'Urgell, va ser la ponència presentada per Júlia Moncasí. L'antropòloga Marta Rallo presentà la investigació que du a terme entorn de les caramelles de Vilanova de Bellpuig des d’una visió històrica i antropològica. També va intervenir M. Salisi, que va fer una introducció sobre la investigació duta a terme a l’Arxiu Diocesà de Solsona i diferents volums religiosos escrits en cant pla o gregorià als municipis de Golmés, Castellnou de Seana i el Palau d’Anglesola.
Van completar la jornada Joan Yeguas amb un estudi sobre les baranes de ferro de balcons que es van construir des del segle XVIII i primer quart del segle XIX en una vuitantena de cases de la comarca.
La literatura i el teatre van prendre partit de la mà d’Eduard Batlle, qui va presentar de forma sistemàtica totes les dades que permeten emetre una edició crítica de la novel·la Sarcènit de Jaume Vila Ricart, exposant les diferències entre les edicions i versions en català i castellà que es van fer, i d’Esteve Mestre, amb una aproximació a l’escena teatral popular entre els anys 1910 i 1936 al Pla d’Urgell.
Van tancar les XII Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell, Antoni Mayoral, qui va introduir els trets més destacats de la flora i fauna que es desenvolupen al Salt del Duran; Juan Agustín, Jordi Domingo i Olga Bernad, amb una exposició sobre la composició de la població que estudia als centres educatius del Pla d’Urgell i el seu origen i context social i, finalment, una recerca sobre l’evolució de l’ensenyament de Barbens en el període comprés entre els anys 1845 i 1950 a càrrec de Ton Solé.
Presentació de a revista Mascançà
El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà recull tots els treballs presentats en les jornades en la revista Mascançà, que arriba al número tretze. Recordar que el número dotze de la revista, que inclou les comunicacions de l'onzena jornada que es va celebrar al Palau d'Anglesola, es presentarà aquest dijous a la Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa, a les vuit de la tarda, Comptarà amb la participació de l'alcalde Marc Solsona, el president de Mascançà, Jaume Suau i el director de l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell, Josep Jordana.