Canvi climàtic i exportació de fruita, principals temàtiques de la 17a jornada de Reg i Futur

Mollerussa ha acollit una nova edició de la jornada “Reg i Futur” per abordar temàtiques com el canvi climàtic i l’exportació de fruita, aquest cop sense representació institucional del Govern

La jornada tècnica ha comptat amb la participació de diferents experts
photo_camera La jornada tècnica ha comptat amb la participació de diferents experts

Aquest dimecres, 26 de gener, ha tingut lloc a Mollerussa la 17a edició de les jornades tècniques “Reg i Futur”, organitzades per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell on han assistit un centenar de persones del sector agrícola del territori. http://www.canalsurgell.cat/

                Entre les qüestions que s’han posat damunt de la taula s’ha abordat el canvi climàtic des d’un punt de vista social, tècnic, legal i econòmic tot alertant de la problemàtica de la sequera extrema i perllongada en el temps que s’està vivint a causa de la manca de pluges i la falta de solucions alternatives. També s’ha informat sobre el II Congrés de l’Aigua de Catalunya aplicat al regadiu, s’han tractat els problemes de l’exportació de fruita i s’ha fet un balanç de la campanya de panís.

La diada ha estat inaugurada per Ramon Carné, president de l’Associació de Regants, que ha volgut traslladar les bones perspectives per la següent campanya, ja que tot i la situació de sequera que viu el territori hi ha aigua suficient per una campanya satisfactòria com l'any passat. Carné també ha afirmat que no es preveu avançar la campanya, que tot apunta que s'iniciarà després de Sant Josep,  i ha posat de manifest les dificultats administratives que han tingut enguany per organitzar el certamen.

Al seu torn, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, ha tingut un record per Meritxell Serret, consellera d’agricultura, fent palès que per primera vegada cap conseller del govern no pot assistir a la jornada, a causa de l’aplicació de l’article 155 que provoca una situació de paràlisi, ha lamentat Solsona.

Seguidament, Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, ha volgut remarcar que en aquest país no hi hauria collita si no fos pel regadiu, missatge que considera necessari traslladar i fer entendre als que lideren les polítiques agràries dins de la Comunitat Europea per poder modernitzar el reg històric. Joan Trull, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, ha constatat el paper de l’aigua com a element transformador del territori i com a llavor de canvi de la comarca.

Comentaris