La competència entre homes i dones ha de desaparèixer, segons l'advocada Joaquima Alemany

Joaquima Alemany dirigeix actualment l'associació Dones per la Llibertat i Democràcia, i va estar al davant de l'institut Català de la Dona entre 1989 i 1997

dia dona treballadora Mollerussa
photo_camera Sòcies de l'Albada que passaran a ser membres d'honor de l'entitat

El discurs de la igualtat ha quallat en els àmbits institucionals i polítics, però el gènere és un concepte que una gran part de la societat el continua associant a la competència entre homes i dones, el gran repte de la humanitat ha de ser aconseguir el compromís entre homes i dones per arribar a una conciliació familiar i laboral que permeti viure millor. Aquestes van ser paraules de l'advocada i presidenta de l'Associació Dones per la Llibertat i Democràcia Joaquima Alemany, que va pronunciar en el marc de la conferència Les dones d'avui, agents de pau al món, dirigida a les dones de Mollerussa que van participar en l'acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Els actes commemoratius, que impulsa l'associació de dones Albada, amb la col·laboració de l'Ajuntament, va començar amb la inauguració de l'exposició Itineraris de vida, dones compromeses a Catalunya, una mostra que l'Institut Català de les Dones a portat a la sala d'exposicions del Museu de Vestits de Paper. Una exposició que demostra que encara queda molt camí per recórrer, si s'ha d'arribar a la igualtat en tots els àmbits de la societat i a la conciliació.


Dia de la Dona Treballadora, Joaquima AlemanyAlemany va compartir l'acte de commemoració en el Complex L'Amistat amb la presidenta de l'Albada Tere Grañó, la regidora Rosalia Carnicé i el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell Josep M. Huguet. L'advocada va destacar en la seva intervenció que les Nacions Unides ha elaborat un document tècnic amb 17 punts que cal treballar d'aquí a cara el 2030 de manera conjunta des de la societat, a través del teixit associatiu i també des de les administracions.

Per la seva banda Tere Grañó, va assegurar que les dones no poden retrocedir en la seva lluita i cal condemnar determinades actituds com la protagonitzada aquesta setmana per l'eurodiputat polonès, Janusz Korwin-Mikke, que en un discurs al Parlament va qualificar la dona de feble, entre altres comentaris discriminatoris. La regidora Rosalia Carnicé, va dir que s'ha millorat en alguns àmbits però que en altres la desigualtat entre homes i dones encara és palesa, ha reivindicat el paper de la reflexió i de la conscienciació per canviar la percepció de la societat. El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Josep Maria Huguet, va animar als organitzadors i assistents, a recórrer plegats el camí cap a la igualtat.

En el transcurs de la celebració, es va retre homenatge a les membres de l'entitat Montserrat Andrés, Pepita Cunillera, Maria Cristina Marsol, Maria Dolors Planella, Rosa Rosell, Virtudes Sánchez i Maria Vila Bacardí, que aquest any celebren el seu vuitantè natalici. L'acte es va cloure amb l'actuació de la Coral Ressò de l'Albada,

Comentaris