Una quinzena d'experts debaten al Palau d'Anglesola sobre el present i futur del català

No s'ha de deixar el futur de la llengua en mans dels seus parlants, sinó que fan falta "grans decisions polítiques, econòmiques i socials
Francesc Guillaument modera la taula en la jornada El Palau de la Llengua ©Territoriscat
photo_camera Francesc Guillaument modera la taula en la jornada El Palau de la Llengua ©Territoriscat

La jornada El Palau de la Llengua reunia aquest dissabte al Palau d'Anglesola 13 estudiosos, experts i professionals del país per debatre el present i el futur del català des de diversos punts de vista, com ara l'estat actual de la llengua, el seu ús a la tecnologia, ensenyament, mitjans de comunicació i a les xarxes socials i entre els joves.

La jornada, tenia com a objectiu fer una radiografia de l'estat actual del català i identificar-ne les debilitats i fortaleses. El periodista i director de 'La Mira', Francesc Canosa, ha reivindicat a la presentació de l'acte la necessitat de parlar del català des de qualsevol punt del país. "Perquè tenim dret a existir", ha manifestat, i ha afegit que "Catalunya és l'únic país on la llengua és un problema".

La jornada El Palau de la Llengua ©AnnaBerga
La jornada El Palau de la Llengua ©AnnaBerga

Una de les participants destacades a la jornada va ser la lingüista Carme Junyent, que va alertar de la pèrdua de catalanoparlants en les darreres dècades i la dificultat de revertir aquesta situació. En aquest sentit, considera que cal que les institucions es posin a treballar "d'una vegada" per "revifar" la llengua, després de "molts anys de desídia".

Cal recuperar l'ús espontani de la llengua a tot arreu. Si és una llengua polititzada això, no passarà i si dramatitzem molt, tampoc. Hem d'entendre que el català és una llengua per conviure, però cal que això es faci efectiu

Per la seva banda, el ponent Enric Gomà coincidia amb Junyent que no s'ha de deixar el futur de la llengua en mans dels seus parlants, sinó que fan falta "grans decisions polítiques, econòmiques i socials". Amb tot, Gomà s'ha mostrat més optimista que Junyent i creu que el català "guanyarà terreny gradualment".

Això sí, l'escriptor i divulgador lingüístic diu que "cal treure conflicte a la llengua" i defensa un català espontani, fora de l'"academicisme constant" i que accepta "un cert grau d'interferència" del castellà.

La jornada El Palau de la Llengua Francesc Canora i Francesc Balcells ©AnnaBerga
La jornada El Palau de la Llengua Francesc Canora i Francesc Balcells ©AnnaBerga

Altres de les ponències de la jornada van tractar temes més específics, com ara el futur del català en l'àmbit tecnològic. Un dels ponents d'aquesta taula-rodona, el periodista Albert Cuesta, va afirmar que el català té força presència als serveis digitals, encara que hi ha catalanoparlants que no l'utilitzen. "Hi ha molta gent que pensa que tenint el telèfon mòbil en català ja n'hi ha prou, però si no es configuren l'aplicació de Twitter amb català, aquest els continuarà veient amb espanyol i els grans gegants digitals tenen la impressió quantificada que no som tants com en realitat som" ha explicat.

Mentre la majoria dels serveis digitals fan servir el català, no passa el mateix en la tecnologia dels objectes connectats, on la llengua catalana "és gairebé inexistent". "És aquí on cal treballar", ha indicat Cuesta.

Els altres ponents que participen en la jornada 'El Palau de la Llengua' són: Roger Serra, Isona Passola, Enric Calpena, Pau Vidal, Gerard Furest, Montse Fusalba, Alba Granell, Carla Junyent, Arnau Rius i Alex de la Guia, i també va actuar com a moderador el director del diari La Mañana, Francesc Guillaumet,

    

Comentaris