El Matsuri de Ponent torna amb el seu 3r Festival Japonès a Ivars d'Urgell

El dissabte 27 d'abril, el públic podrà participar de la cultura, la gastronomia i les tradicions japoneses
El Festival Matsuri d'Ivars d'Urgell - Foto: JordiVinuesa
photo_camera La 3a edició del Matsuri de Ponent se celebrarà a Ivars d'Urgell el 27 d'abril - Foto: Jordi Vinuesa

Tot és a punt per a una nova edició del Matsuri de Ponent. 3r Festival Japonès, que se celebrarà a Ivars d'Urgell, el 27 d'abril, amb xerrades, tallers, comerç, exposicions i gastronomia.

El diputat Òscar Martínez; l'alcalde d'Ivars d'Urgell, Joan Carles Sánchez; el director-promotor del festival, Genís Castelló, i el mestre cuiner, Yoshihiro Yamazaki, van presentar aquest dimecres, el programa que comptarà amb xerrades, tallers, comerç, exposicions i gastronomia.

L'activitat —que preveu la presència d'uns 3.000 visitants— està organitzada per l'Associació Lo Jovent d'Ivars d'Urgell, i la col·laboració de l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell, el Consolat General del Japó a Barcelona i Viajar Code: Barcelona.

Òscar Martínez va ressaltar que el gran nombre d'activitats que s'ofereixen, "seran de molt interès i utilitat per als visitants. Ens submergeix, en tots els sentits, en la cultura japonesa, donant-li un valor afegit més".

De la seva banda, Joan Carles Sánchez va recordar que "festival cada any té més implantació i que això els motiva a seguir-hi treballant, perquè ens torna a posar al mapa"

El Festival Matsuri d'Ivars d'Urgell - Foto: JordiVinuesa
El Festival Matsuri d'Ivars d'Urgell - Foto: Jordi Vinuesa

Les activitats començaran a les 11.00 hores amb la xerrada 'Nisshoku - Eclipsi de llum', a càrrec de Montse Rubinat, autora del llibre de haikus, tankes i versos de llum, i Satomi Tanaka, reconeguda cal·lígrafa de Shodo, que compatiran les seves experiències en una mescla de l'art i la cultura japonesa. Aquesta donarà pas a altres xerrades-demostracions amb temàtiques que van des del disseny, el joc del Kendama —que es farà amb una connexió en directe amb el Japó—, tal com ha comentat Genís Castelló, la gastronomia, les joguines tradicionals nipones, o la dansa tradicional japonesa, amb Minna No Odori`.

Paral·lelament, es faran tallers de Manga, d'origami (l'art japonès de plegar paper sense fer servir pegament ni tisores, creat per transformar un full inicial quadrat o rectangular en diverses formes, des de les més simples fins a creacions de gran complexitat), d'escriptura japonesa (shodo), de dansa, del Kendama, o taller de Teru Teru Bōzu, on els participants tindran l'oportunitat de crear aquests tradicionals ninots japonesos de paper.

Matsuri_01
L'alcalde d'Ivars d'Urgell, Joan Carles Sánchez, el director-promotor del festival, Genís Castelló, el diputat Òscar Martínez i el mestre cuiner, Yoshihiro Yamazaki, a  la presentació del Matsuri de Ponent - Foto: Diputació de Lleida

Des del punt de vista expositiu, els visitants podran gaudir de l'exposició  'El meu veí Totoro. 35 visions: Tribut al clàssic de l'animació japonesa', coordinada per Jordi Pastor i Reinaldo Pereira i portada a terme pel Matsuri de Ponent, amb la col·laboració de l'Escola Joso i Fonofox, celebra el 35è aniversari d'aquesta emblemàtica obra de l'anime japonès; una altra sobre els tendres haikus i tankas de Montse Rubinat i la delicada cal·ligrafia japonesa de Satomi Tanaka; 'Mangakas de la Joso'; 'Exposició d'homenatge a Akira Toriyama (l'autor del reconegut Manga 'Dragon Ball')'; i 'Diversitat al Japó a través de les joguines japoneses'.

Yoshihiro Yamazaki, empresari hoteler copropietari de l'Hotel Tamanoyu situat a la zona balneària d'Asama-onsen, a la ciutat de Matsumoto, prefectura de Nagano, és un amant i apassionat de tot el que envolta la cultura del soba (anomenat blat sarraí, blat negre o fajol). En aquest sentit, va explicar que és un honor per a ell participar, per tercera vegada, en aquest Matsuri per apropar la cultura gastronòmica del soba a la gent de Ponent.

La jornada —que comptarà amb una trentena de parades— es completarà amb un dinar i un sopar popular amb temàtica japonesa. Està previst que hi assisteixin la cònsol del Japó a Barcelona, Akiko Shikata, i la consellera en funcions d'Acció Exterior, Meritxell Serret.

Per a més informació: www.matsuriponent.com

Comentaris