Els torregrossins Cecília Hill i Josep Salvia publiquen un còmic sobre Antonio Machado

Cecília Hill i Josep Salvia, autors del còmic de la vida d'Antonio Machado
photo_camera Cecília Hill i Josep Salvia, autors del còmic de la vida d'Antonio Machado

Sobre el poeta Antonio Machado, s'ha escrit, s'ha parlat, s'ha documentat, però mai ningú havia traslladat la vida del jove representant de la generació del 98, a un còmic, una iniciativa que han dut a terme la filòloga hispànica Cecília Hill i el dibuixant Josep Salvia, amb el títol de Los días azules. Els dos joves torregrossins han plasmat els tres darrers anys de la vida de Machado entrellaçant-la amb els fets més rellevants de la Guerra Civil.

En una entrevista a l'ACN, Cecília Hill confessa que la idea de fer un llibre-còmic sobre els darrers tres anys de la vida de Machado li va venir a ella, ja que és una gran admiradora del poeta des que el va estudiar amb profunditat a la universitat. Després d'animar el Josep, van decidir tirar endavant el projecte i tenir-lo enllestit coincidint amb el 80è aniversari de la mort de Machado, que va ser el 22 de febrer passat.

Després d'acordar centrar el relat en els tres darrers anys de la vida del poeta, Hill i Salvia van començar a treballar amb un material molt concret i acotat 

Una pàgina del còmic de la vida d'Antonio MachadoSegons Hill, el llibre fa un recorregut que permet explicar alguns dels fets més importants de la guerra i també el pensament machadià. En aquest sentit posa com a exemple la crueltat amb què el bàndol anomenat nacional va operar tant a Madrid com a la resta del país i la destrucció de la cultura amb bombardejos al Museu del Prado.

El llibre vol plasmar negre sobre blanc tota la feina que va fer Antonio Machado malgrat que ell no podia lluitar a la guerra i el pesar que li suposava haver de marxar. L'autora destaca que tot i aquests condicionants, Machado va treballar moltíssim per la causa republicana

Tant Hill com Salvia asseguren que no hi ha cap còmic que retrati els darrers anys de la vida de Machado o algun altre moment i que aquest ha estat un avantatge a l'hora de tirar endavant el projecte. Tot i que fa poc de la publicació, ja han recollit diverses reaccions per part del públic i destaquen l'ava que els ha suposat el fet que dos reconeguts especialistes en el poeta, com Verònica Sierra, de la Fundació Antonio Machado de Cotlliure i Miguel Barrero, hagin avalat l'obra fent-los un pròleg cadascú.

Cecília Hill i Josep Salvia van presentar el còmic a Cotlliure coincidint amb l'aniversari de la mort de Machado i després de passar també per Sòria, tenen previst visitar totes les ''ciutats machadianes'' com Baeza, Rocafort o Segòvia, on el poeta va viure, així com al Saló del Còmic de Barcelona on ha tingut una molt bona rebuda

El llibre té 126 pàgines i està dibuixat a color, un fet que trenca amb l'estil de Josep Salvia, ja que els dos primers còmics que ha publicat, Cisco i Una caja de galletas, són en blanc i negre. La primera edició de 1.500 exemplars ja està tota distribuïda i la setmana passada l'editorial els va confirmar que engegaven una segona edició, ja que el llibre ha tingut molt èxit a Sevilla, que és on va néixer Machado.

Comentaris