Es constitueix la Taula de Salut Mental al Pla d'Urgell

Entre les prioritats de la taula, hi ha ajudar a combatre l'estigma que encara a dia d'avui pateixen les persones amb malalties mentals. Això, malgrat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que 1 de cada 4 persones tindran un trastorn mental al llarg de la seva vida
Els membres de la Taula de Salut Mental del Pla d'Urgell @AnnaBerga
photo_camera Els membres de la Taula de Salut Mental del Pla d'Urgell @AnnaBerga

El Consell Comarcal i l'Associació de Salut Mental el Pla d'Urgell fan formlitzar el passat divendres la constitució de la Taula de Salut Mental, una iniciativa que té com a objectiu lluitar contra l'estigma que hi ha al voltant d'aquestes malalties i de la gent que les pateix i, també, per identificar quines mancances i problemàtiques té actualment la comarca en aquesta matèria a nivell comunitari.

L'acte protocolari va tenir lloc a l'Auditori de la Casa Canal a Mollerussa, i va comptar amb la participació de representants de diferents departaments del Govern, de l'ABS Pla d'Urgell, ajuntaments de la comarca i d'entitats del tercer sector.

Acte de constitució de la Taula de Salut Mental a l'Auditori de la CGRCU @AnnaBergaEl president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, va afirmar que la creació de la taula "és un punt de partida per poder abordar la problemàtica de la salut mental i aportar solucions". Això, després que la pandèmia encara hagi fet més vulnerables aquest col·lectiu, va afegir Panadés.

Els compromisos per part de les diferents institucions i entitats per arribar a acords, trobades i posar en comú on estem i cap a on volem anar
 

Entre les prioritats de la taula, hi ha ajudar a combatre l'estigma que encara a dia d'avui pateixen les persones amb malalties mentals. Això, malgrat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que 1 de cada 4 persones tindran un trastorn mental al llarg de la seva vida.

Dues de les primeres tasques que farà la nova Taula de Salut Mental del Pla d'Urgell seran realitzar una estudi per detectar en quina situació es troba la salut mental a la comarca i treballar el protocol d'actuació en l'ingrés no voluntari. El president de l'entitat Salut Mental el Pla d'Urgell, Josep Àngel Lavin, també ha indicat que volen posar el focus en els problemes de salut mental que afecten a infants i joves, ja que la pandèmia n'ha "disparat les xifres".

Rafel Panadés i Josep Lavin @AnnaBergaLa finalitat ha de ser recollir informació i elevar-la als diferents departaments del Govern perquè facin polítiques i actuïn al respecte. "Ja s'han dissenyat protocols d'actuació en aquest àmbit però es van fer fa més de 10 anys i han quedat obsolets. Els departaments s'han de posar les piles i donar a la salut mental la importància que té", ha exposat.

Pel que fa els serveis, Lavin ha indicat que tot i que a nivell de Salut "ho tenim molt bé, una de les mancances que hi ha a la comarca és la falta de psicòlegs i psiquiatres. "No fem la ràtio, és un tema a defensar", ha dit.

Des de fa sis mesos la comarca ha aconseguit un servei de rehabilitació comunitària provisional i que s'està treballant perquè aquest servei es quedi per oferir un servei digne i poder atendre més persones

Comentaris