Contingut patrocinat

Tradició i cultura, eixos de la Festa Major de Sant Salvador Votat de Golmés

Una festa on la cultura, la tradició i la fe d’un poble s’uniran per clamar la pluja
Pubilles i Hereus 2023-digital
photo_camera A la imatge, la Pubilla 2023 (Iria Dalmau Gomà), les dames d’honor (Paula Solé Carulla i Anna Llombart Buñales), l’Hereu 2023 (Jonatan Bonillo Pérez) i Cabalers (Izan Troyano Caler i Oriol Torres Roselló)- Foto: Ajuntament de Golmés

Com cada any, Golmés celebrarà la seva Festa Major votada en honor a Sant Salvador el dimarts següent de la Pasqua de Pentecostes.
Enguany, caurà en el dia 30 de maig, i la ciutadania podrà gaudir d’una programació de quatre dies d’actes on tradició i cultura es donaran la mà.

La festa comença dissabte dia 27 a la nit amb l’actuació del millor tribut d’Europa a Queen, ‘Play the Game’. El diumenge al matí, hi ha programada la 7a trobada de Vehicles Clàssics al passeig de les Magnolies. Dilluns 29, durant la vigília de la festa, es farà el nomenament de la Pubilla 2023 (Iria Dalmau Gomà), les dames d’honor (Paula Solé Carulla i Anna Llombart Buñales), l’Hereu 2023 (Jonatan Bonillo Pérez) i Cabalers (Izan Troyano Caler i Oriol Torres Roselló).

El pregó de la festa major anirà a càrrec de l’àrbitre internacional de futbol Xavier Estrada Fernàndez. Al vespre, hi haurà la representació de l’espectacle familiar ‘Strafalari’, amb la màgia del Mag Lari.

El dia de Sant Salvador Votat començarà amb la recollida de les pubilles, dames, hereu i cabalers als seus domicilis. Se’ls acompanyarà a l’eix vertebrador de la festa: la Missa Solemne, concelebrada pels mossens de l’Agrupació de Parròquies. Després de l’ofici, es durà a terme la processó i el cant dels goigs en honor al sant, conegut popularment com a Sant Salvadoret, tot recordant el dia en el qual es va demanar que protegís al poble.
L’audició de sardanes, el concert i el ball amb la Cobla Orquestra Internacional Montgrins posaran punt final als actes de la Festa Major.

La festivitat de Sant Salvador Votat es coneix així perquè commemora i ratifica el vot de poble, que va fer la població de Golmés a mitjan segle XVIII (aprox. 1760). Va ser llavors quan es va prometre de forma comunitària, solemne i pública emparar-se sota la protecció del sant davant una epidèmia de pesta bubònica. Les festes i els actes litúrgics tenen un marcat component de tradició que ha passat de
generació en generació per tal de mantenir-se viu. L’any passat, es va demanar l’erradicació definitiva de la pandèmia, i enguany es demanarà que la pluja sigui més generosa i constant.

Comentaris