Les carabasses gegants tornen a aflorar a Sidamon

La tardor entra per la porta gran a Sidamon, on ja ho tenen tot a punt per a la 2a edició d'aquesta fira especialitzada en hortalisses i productes de proximitat

photo_camera Sergi Balcells defineix la carabassa com a planta "fórmula 1" perquè té la capacitat de créixer molt de pressa, però també és molt delicada - Foto: E. Barta

Aquest diumenge, 17 de setembre, Sidamon celebrarà la 2a Fira de les Carabasses Gegants, un particular certamen on s'espera una gran afluència de públic i més de vint paradistes, així com un programa replet d'activitats populars per a tots els públics, showcookings i un total de vuit premis.

El programa inclou el concurs per triar les carabasses més grans que puntuaran en el registre internacional Great Pumpkin Commonwealth (GPC) 

Sergi Balcells, regidor de festes i organitzador de la Fira de les Carabasses Gegants, i qui també es declara un apassionat d'aquesta hortalissa, explica que, en aquesta segona edició, l'objectiu és consolidar una fira que ha crescut en nombre de carabasses i de cultivadors. Aquesta és una fita important, segons destaca, perquè "és un cultiu molt difícil en temperatures de forta calor, un conreu delicat que requereix unes condicions especials per aconseguir exemplars tan grans que superen els 300 kg".

La mostra comptarà amb la participació de diversos cultivadors que presentaran les seves carabasses gegants - Foto: E. Barta

Enguany la xifra de paradistes supera la de l'any passat, amb més d'una vintena, que exposaran carabasses i productes fets amb carabassa o que tinguin una base d'aquesta hortalissa tan popular típica de tardor. A més a més, els gegants de Sidamon també faran acte de presència durant la jornada i presentaran el nou gegant de la vila, l'Andreu el pastisser

Així mateix, també se celebrarà una llonganissada popular (a les 9.00 hores), que precedirà la recepció de les carabasses (9.00 - 11.00 hores). El pesatge es farà a continuació (11.00 - 12.00 hores), per després fer l'entrega de premis a les carabasses més colossals.

Enguany es podran veure carabasses que superaran els 600 kg

Paral·lelament, durant tot el dia, hi haurà un boti-boti i tallers d'activitats per als més petits, així com un seguit de paradetes de proximitat i d'artesania, una exposició de peces artesanes amb carabasses a la sala de l'Ajuntament, jornades tècniques i tallers gastronòmics sobre la carabassa i altres hortalisses i una exposició de tractors antics amb recorregut pels carrers del poble.

La fira organitzarà dos tallers gastronòmics a càrrec de Joel Castañé i Mercè Tomàs

Una fira curiosa i referent

A la mostra s'hi podrà trobar curiositats i objectes diversos fets amb carabasses de totes les mides i formes. 

Una de les propostes més espectaculars serà l'escultura d'una figura esculpida, in situ, en una carabassa gegant amb la Judit Comas, una experta en la seva disciplina que ha guanyat diversos campionats d'Europa. 

El regidor avança que enguany esperen carabasses de 400 kg, 450 kg, 500 kg, i fins i tot algunes per sobre dels 600 kg, i destaca que atraurà gent de tot arreu, com el Josep Ma González Farrús de Corbera, anomenat "Poti", el mestre, que és el cultivador amb el rècord de la carabassa més gran de Catalunya, un exemplar que fa més de 800 kg. Un altre gran cultivador, reconegut a nivell internacional, és el Salvador Mogas, de Santa Maria de Palautordera, que també participarà en aquesta 2a edició de la Fira de Carabasses Gegants de Sidamon

A la fira també s'hi podrà admirar un gira-sol gegant de 4 m d'altura, així com síndries gegants

 

8

Great Pumpkin Commonwealth

El dia de la fira es farà un registre de les característiques de les carabasses, que es pesaran in situ, es mesuraran i se n'anotaran les dades genètiques extretes del "pare" i la "mare" de les carabasses que aniran a concurs. 

Les carabasses: tan enormes com delicades

Balcells explica també que, per evitar la calor del sol, s'innova cada any incorporant nous sistemes de reg, nebulitzadors, sistemes de reg, etc. "Aquesta varietat de carabassa és molt gran i espectacular, però també agafa molts virus i bacteris. La carabassa creix molt de pressa i exuberant, però una mínima baixada de temperatura la pot afectar. És una planta de fórmula 1 perquè creix molt de pressa, però també és molt delicada", assenyala el regidor i apassionat de l'hortalissa.

Al maig i juny, creixen molt de pressa, però les aparences enganyen: malgrat ser colossals a la vista, internament són molt delicades. Quan fa una temperatura òptima, la carabassa creix diàriament, podent assolir els 15 kg diaris, un fenomen que gairebé es pot apreciar a ull nu. En la lliga internacional, Rubén Mendi ostenta el rècord amb 28 kg diaris.

Comentaris