La Fira de Sant Josep de Mollerussa comptarà amb prop de 250 expositors, xifra similar a la de l'any passat

L’Ajuntament presenta els tres projectes guanyadors del concurs d’idees a l’estand que té al Pavelló B on ubicarà un punt de votació
Muntatge d'estands per la 151a Fira de Sant Josep als pavellons firals de Mollerussa - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Muntatge d'estands per la 151a Fira de Sant Josep als pavellons firals de Mollerussa - Foto: Oriol Bosch

La 151a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa comptarà amb prop de 250 expositors, una xifra lleugerament inferior a l'any passat (253). El certamen es presenta un any més com a principal aparador de maquinària agrícola i les últimes novetats adreçades al camp i per això s'espera que sigui un "punt de trobada" del sector on segons el president de l'ens i alcalde de la ciutat, Marc Solsona. Un any més també se celebra el Saló de l'Automòbil que arriba a la 43a edició i comptarà amb 24 concessionaris. La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, serà l'encarregada d'inaugurar la fira dissabte al matí mentre que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, farà la cloenda dimarts, dia de Sant Josep, a la tarda.

Els expositors estaran repartits entre els pavellons firals, on n'hi haurà un centenar, el recinte exterior, amb una norantena, el Saló de l'Automòbil a les piscines municipals i el parc municipal, amb 24 firmes, i la zona dedicada a l'alimentació amb prop d'una vintena de parades, a l'entorn de l'avinguda del Canal, davant dels pavellons. La Fira de Sant Josep consolida aquest 2024 la remodelació del recinte exterior que va estrenar l'any passat amb motiu del 150è aniversari. Es tracta d'una gran esplanada darrera els pavellons firals on s'hi ubiquen la majoria d'expositors de maquinària agrícola i especialment, els concessionaris de tractor, que enguany tornaran a ser 11 amb totes les principals marques.

Roda de premsa de presentació de la 151a Fira de Sant Josep de Mollerussa amb l'alcalde Marc Solsona i el primer tinent d'alcalde, Joel Bastons - Foto: Oriol Bosch
Roda de premsa de presentació de la 151a Fira de Sant Josep de Mollerussa amb l'alcalde Marc Solsona i el primer tinent d'alcalde, Joel Bastons - Foto: Oriol Bosch

En total la Fira de Sant Josep tindrà 20.671 metres quadrats d'exposició, una xifra que s'aproxima molt a la de l'any passat, que va ser de 21.000 metres quadrats. A més, l'organització firal ha incrementat l'oferta d'aparcament amb una esplanada de 28.000 metres quadrats entre la ronda Nord i la carretera de Torregrossa.

A banda de la inauguració i clausura que aniran a càrrec de la consellera Meritxell Serret i el conseller David Mascort, respectivament, la Fira de Sant Josep també comptarà amb la visita del director general d'Estratègia Industrial i de la PIME del Ministeri d'Indústria i Turisme, Jordi García, que serà l'encarregat d'inaugurar el Saló de l'Automòbil diumenge. Dilluns 18 de març se celebrarà el Dia de la Comarca que comptarà amb la visita de la presidenta del Parlament, Anna Erra. El mateix dia al vespre es farà l'entrega dels Premis de Maquinària Agrícola, Ramaderia i Instal·lacions Agroindustrials als quals s'han presentat 13 màquines de 10 expositors diferents.

L’Ajuntament presenta els tres projectes guanyadors del concurs d’idees a l’estand que té al Pavelló B on ubicarà un punt de votació

L’Ajuntament aprofita la celebració de la 151a Fira de Sant Josep i dona el tret de sortida al procés participatiu per escollir una proposta de reforma del parc municipal, segons ha explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. Per això, presentarà els tres projectes guanyadors del concurs d’idees a l’estand que instal·la al Pavelló B del recinte firal, en el qual ubicarà un punt de votació presencial per tal que la ciutadania pugui triar l’opció que més li agradi durant els quatre dies que dura el certamen. Així mateix, dissabte dia 16 a les 5 de la tarda els equips dels projectes finalistes seran presents a l’estand de l’Ajuntament per presentar les seves propostes i aclarir els dubtes que puguin generar. També s’habilitarà un espai al web municipal perquè es puguin consultar les tres opcions de cara a una segona fase de la votació que es pugui fer més endavant.

Las tres propostes presentades per l'Ajuntament de Mollerusa
Las tres propostes presentades per l'Ajuntament de Mollerusa

Els tres projectes finalistes són Para, respira, gaudeix, de l’equip Paisarquitectures, format per Núria Gassó i Eduard Vilà, de Tarragona; Ágora, del madrileny Emilio Díaz González; i Vores, d’Antoni Prat Perelló, de la ciutat mallorquina d’Inca. Aquestes tres propostes, que han estat premiades amb mil euros cadascun, han estat escollides d’entre les set propostes rebudes per un jurat format per l’enginyer de Camins, Canals i Ports Joan Santacana Espasa i els arquitectes Xavier Brufau Niubó, Lluís Guasch, Julio José Mejón Artigas i Xavier Brufau Niubó.

Un eix vertebrador des de la carretera de Miralcamp al carrer de Tarragona

Una de les línies conceptuals comú entre els tres projectes és l’eix vertebrador que travessa el parc des de la carretera de Miralcamp fins al carrer de Tarragona, reforçant l’entrada d’aquest darrer carrer com a principal i convertint el carrer d’accés al CAP en passeig amb prioritat per a vianants i bicicletes. Així mateix, com a trets comuns també hi ha la previsió d’utilitzar l’espai per a diferents usos i esdeveniments, entre ells els firals i també el tractament de les mitgeres al voltant del parc per crear elements que en mitiguin l’impacte visual. Tanmateix, també hi ha, però, trets singulars. Així, en el cas del projecte Para, respira, gaudeix, destaca el fet que la via d’entrada per la carretera de Miralcamp s’eixampla i agafa espai de les piscines municipals per donar més amplitud al passeig i integrar-lo al parc. Dues singularitats més que inclou són el fet de preveure una tanca per clausurar el parc interior del parc a la nit i permetre així el trànsit per l’eix central que comunica els dos carrers i el fet d’incloure elements diferenciats per acollir els serveis i la zona de restauració. També especifica espais per a usos firals i preserva bona part de l’arbrat existent.

Pel que fa al projecte Ágora, dibuixa una gran plaça central com si fos una àgora per fomentar la interrelació i també preveu un espai lúdic d’aigua en la zona que fou la piscina de les escales. Quant al projecte Vores, presenta com a singularitats una plaça de terra tou al bell mig del passeig central, dibuixa diferents espais dins el parc i proposa una pista de patinatge on hi havia hagut la piscina de les escales així com juga amb l’arbrat per aïllar les mitgeres i crear zones diferenciades.

Comentaris