Presenten l'associació Amics del Tossal de les Tenalles de Sidamon

Un nombrós públic va assistir a la presentació dels amics del Tossal de les Tenalles
photo_camera Un nombrós públic va assistir a la presentació dels amics del Tossal de les Tenalles

Sidamon va acollir aquest divendres la presentació de l'associació Amics del Tossal de les Tenalles, entitat que té la voluntat de reprendre les excavacions en el jaciment ibèric que es troba en aquest municipi del Pla d'Urgell. Un grup d'estudiosos i aficionats a la història del territori, que ha actuat de catalitzador per despertar l'interès de les administracions i de la societat en aquest vestigi de la cultura ilergeta.

Membres de l'associació Amics del Tossal de les Tenalles mostren les peces de l'exposicióL'acte va fer evident la complicitat en el projecte, ja que hi van participar els membres de la nova entitat, representats pel seu president Sebastià Garralón i l'arqueòleg Ignasi Garcés, l'alcaldessa de Sidamon Dolors Tella i el president del Consell Comarcal Joan Trull. Garralón va explicar els orígens de la nova associació i els projectes per recuperar els treballs en el jaciment, que considera importantíssim per conèixer la cultura dels pobladors de la comarca.

Garralón va desplegar els eixos de treball de l'entitat, que partiran d'una lectura del jaciment, per tal de conèixer l'abast de les restes, es continuarà amb les converses amb la Universitat de Barcelona per tal que el Tossal de les Tenalles pugui ser camp de treball pels estudiants d'arqueologia. Com a tercer objectiu, l'entitat voldria impulsar un centre d'interpretació o un museu que pugui reunir totes les peses i elements que s'han recuperat en el jaciment.

L'arqueòleg i membre de l'associació Ignasi Garcés va explicar els diferents períodes del jaciment, va destacar la seva importància en el territori lleidatà i va destacar que es tracta d'un vestigi de la història que la societat ha de conèixer i s'ha de fer seva, perquè és una manera d'endinsar-nos als orígens. Garcés, que va participar en una de les excavacions al jaciment, va recordar que el Museu d'Arqueologia de Barcelona, custodia més de 22.500 peces, i el 30% de l'exposició permanent la conformen troballes en el Tossal de les Tenalles de Sidamon.

A través del Consell Comarcal i la Diputació s'ha aconseguit 31.400 euros per iniciar els treballs en el jaciment

Visites guiades al jaciment del tossal de les Tenalles de SidamonPel que fa a les administracions, tant l'alcaldessa Dolors Tella com el president del consell Joan Trull, van mostrar la seva predisposició ha col·laborat per dur a terme el projecte. L'Ajuntament de Sidamon ha cedit un espai en la Sala d'actes, on s'han instal·lat unes vitrines on es poden veure algunes peces recuperades, i uns plafons informatius amb detalls del jaciment. Per la seva banda Trull va explicar que a través del Consell Comarcal i la Diputació s'ha aconseguit 31.400 euros per iniciar els treballs en el jaciment. Es tracta una partida provinent de fons estructurals europeus de més de quatre milions d'euros destinats a projectes de dinamització de la comarca i que també es destinaran al Pla director de la Serra i a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.El president de l'ens comarcal va manifestar que seria molt positiu que Mollerussa, com a capital, pugues ser seu del futur museu, tal com proposa l'associació Amics del Tossal de les Tenalles.

Comentaris