La història del 'Cisco', veí de Torregrossa que protagonitzarà un còmic

Josep Salvia i el protagonista del còmic Francesc Reig
photo_camera Josep Salvia i el protagonista del còmic Francesc Reig

Cisco: una guerra, un país, un hombre és el nom del còmic en format de novel·la il·lustrada que explica la història de Francesc Reig, un veí de Torregrossa de 103 anys que va lluitar a la Guerra Civil al bàndol republicà.

Es tracta de la primera obra publicada per l'il·lustrador mollerussenc Josep Salvia, que considera que amb aquest treball editat per Evolution Cómics, de la casa Panini, ha pogut conjugar les seves dues passions: el dibuix i la Guerra Civil. El còmic va sortir publicat el passat mes de març i ja es va presentar amb molt bona acollida al Saló del Còmic de Barcelona. Ara el seu protagonista, Francesc Reig, està orgullós que les seves vivències hagin quedat impreses al paper en blanc i negre i als seus 103 anys fins i tot li demanen que signi exemplars.

Josep Salvia i el còmic Cisco-una guerra, un país, un hombreJosep Salvia ha explicat que el projecte de Cisco va néixer després de conèixer el protagonista, Francesc Reig, que és un veí de Torregrossa de 103 anys que casualment era el millor amic de l'avi de la seva dona. Quan va saber que encara era viu, Salvia es va dir a si mateix que no podia deixar passar l'oportunitat d'anar-lo a veure, entrevistar-lo i mirar de fer alguna cosa amb tot el que li podia explicar de les seves vivències a la Guerra Civil.

Reig va militar al Bloc Obrer Camperol (BOC) i després al POUM. L'any 1936, acabat d'arribar de fer la mili a Maó, va esclatar la Guerra Civil i el van enviar a lluitar amb el bàndol republicà a Belchite i Terol. Salvia explica que més que un relat biogràfic o històric, el còmic està basat en les 'experiències i aventures del Sisco. En aquest sentit, assenyala que gran part de la història és real però hi ha una mescla de coses de ficció per fer-la més rodona i que enganxi tant al lector com a mi mateix. Els fets estan ambientats a les terres de Ponent.

Comentaris