Un projecte pioner impulsa un obrador compartit al Poal per a l'autoocupació de 20 artesanes de cosmètica ecològica

El projecte s'ubicarà als magatzems de Cal Graells al Poal, una masia del segle XVIII declarada Bé Cultural d'Interès Local, aquest inclou un obrador cosmètic, un obrador agroalimentari, un punt de venda i un espai polivalent per als tallers i activitats culturals que ompliran la programació estable que hi ha previst oferir
Imatge de l'edifici Cal Graells del Poal @Territoriscat
photo_camera L'edifici Cal Graells del Poal que acullirà l'obrador Avan @Territoriscat

El projecte Avantva aixopluga una cooperativa sense ànim de lucre que té previst ocupar una vintena de dones que es dedicaran a l'elaboració de productes cosmètics. Una iniciativa que parteix de l'Esther Girabet, que en un període en el qual buscava la manera de conciliar la vida laboral i familiar, i a la vegada professionalitzar l'ofici de fer cosmètica ecològica.

Girabet va comprovar que els elevats costos per adequar un obrador propi als estàndards sanitaris que exigeix la normativa feien inviable el projecte i va optar per buscar altres persones que es trobessin en una situació similar a la seva. Tot plegat, amb l'objectiu de tirar endavant un obrador compartit que permetés fer viable l'elaboració de lots petits, aconseguir preus més accessibles a la cosmètica ecològica i compartir matèries primeres de qualitat. Això, sense la necessitat de contractar laboratoris externs de fabricació a tercers.

Esther Giribet, davant de la masia del Poal on s'ubicarà el projecte de l'obradorDesprés d'un any de treball, el passat mes d'octubre es va constituir la cooperativa de serveis sense ànim de lucre Avantva Coop. Està basada en els principis de la sostenibilitat i de l'economia social i solidària i el seu objectiu principal és donar viabilitat als projectes d'emprenedoria de la vintena de sòcies que en formen part.

El primer pas que ha de vertebrar la iniciativa és la posada en marxa d'un obrador que compleixi els requisits legals vigents per tal de regularitzar la producció artesana i col·laborativa. Això té un cost d'uns 156.000 euros, dels quals 100.000 es finançaran amb ajuts i préstecs bancaris, mentre que per aconseguir els 56.000 euros restants Avantva ha engegat una campanya de micromecenatge a través del web GOTEO. La campanya en línia, que va arrencar el 24 de desembre, té una durada de quaranta dies i, de moment, ja ha recaptat més de 15.000 euros.

Projecte del nou obrador de la Cooperativa AvantvaEl projecte s'ubicarà als magatzems de Cal Graells al Poal, una masia del segle XVIII declarada Bé Cultural d'Interès Local. Aquest inclou un obrador cosmètic, un obrador agroalimentari, un punt de venda i un espai polivalent per als tallers i activitats culturals que ompliran la programació estable que hi ha previst oferir.

Gran part del poble havia treballat en aquesta masia temps enrere i nosaltres volíem tornar a donar-li vida i tornar al poble aquest amor que havien posat a la casa

Les obres d'adequació de l'espai es faran sota criteris de sostenibilitat i amb materials de bioconstrucció i començaran tan bon punt s'hagi assolit l'objectiu de la campanya de micromecenatge. Està previst que a finals de la primavera l'espai ja estigui enllestit i a punt per entrar-hi a treballar.

És un projecte de gran envergadura, però pensem que ho podem aconseguir, ha explicat Girabet, que afegeix que la cosmètica natural cada vegada va a més i que la gent cada vegada va prenent més consciència de la importància de cuidar-se tant per dins com per fora. La cosmètica ecològica és una manera de cuidar-se i les artesanes fan aquest paper de cuidar de la salut i el benestar de les persones a través dels productes ecològics, ha finalitzat.

Comentaris