Les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell presenten 15 noves ponències al Poal

Presentacio Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell al Poal
photo_camera Presentacio Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell al Poal

Les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell es traslladen aquest any al Poal, una trobada intel·lectual que se celebrarà aquest dissabte 20 d'octubre, i que es podrà seguir en directe a través de streaming. La iniciativa que impulsa el Centre de recerques del Pla d'Urgell Mascançà presentarà en la seva novena edició quinze recerques que han dut a terme una vintena d'investigadors.

Els treballs que es coneixeran aquest dissabte al Poal, aniran des de la musicologia, a la filologia, passant per la zoologia, la pedagogia, la salut, la sociologia, la gestió, la història i l'antropologia, a la que s'afegeix la ponència inaugural a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona Ferran Estrada.

Segons els organitzadors són les jornades amb una varietat temàtica més gran de les nou edicions anteriors

Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell a TorregrossaEls organitzadors donen rellevància a la participació del catedràtic d'història de l'educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pere Solà Gussinyer amb una investigació sobre l'associacionisme al Pla d'Urgell des de finals del segle XIX fins al segle XXI. També ressalten les dues comunicacions dels doctors en musicologia Josep M. Salisi i Eduard Masdéu. El primer presenta un estudi sobre l'orgue de Torregrossa, obra del segle XVII. I el segon, un estudi sobre l'ensenyament de la dansa a les escoles de música al Pla d'Urgell. I especialment interessants resulten els estudis relacionats amb el medi ambient que en aquest cas són tres. L'estudi sobre peixos de la comarca dels biòlegs Rafel Rocaspana i Roger Guillem, l'estudi del també biòleg Joan Estrada sobre els ortòpters (llagostes) del Pla d'Urgell. I un sobre gestió ambiental, de l'ambientòleg Toni Costa sobre la gestió de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, qui fa balanç dels darrers quinze anys de gestió a l'Estany i propostes de futur. Aquest any posem en relleu l'aportació en el camp de la salut amb la comunicació de la metgessa M. Sofia Revuelta sobre el sistema de salut comarcal.

Un any mes, les jornades es retransmetran en directe a través de la xarxa, pel canal de Mascançà a Youtube. Així que també es podrà seguir des de casa tots aquells i aquelles que no hi puguin assistir  : https://www.youtube.com/channel/UCfewsQMHanITOUM6Bh30NWg/featured

També podeu consultar les jornades anteriors en el web: http://mascansa.blogspot.com/search/label/JORNADES%20D%27ESTUDIS

Comentaris