'L’endemà de totes les fosques’ és l’obra guanyadora del XXè Premi de poesia Mª Mercè Marçal

Premi de poesia Maria Merce Marçal 3
photo_camera Joan Trull lliura el premi a Josep Manel Vida, guanyador del premi de poesia MMM

Josep Manel Vidal ha estat l’escriptor finalista de la vintena edició dels premis de poesia Maria Mercè Marçal amb la seva obra L’endemà de totes les fosques. En aquesta edició del premi, el qual celebra les dues dècades, s’hi ha presentat un total de 62 obres originals, gairebé el doble de les presentades en l’edició passada, consolidant el certamen com el premi més important de poesia escrita en llengua catalana. 

Premi de poesia Maria Merce Marçal 2Àngels Marzo, portaveu del Jurat, ha volgut constatar l’alt grau de participació d’aquesta convocatòria i la qualitat i la diversitat d’estètiques de les obres presentades.

Pel que fa a l’obra guanyadora, ha ressaltat destresa del seu autor en el domini del càlcul d’estructures no només dels textos que integren el volum sinó de la totalitat del poemari.

L’endemà de totes les fosques respon a una estructura dividida en quatre parts molt ben travades a partir d’una primera prosa que fa de pòrtic al conjunt, segons Marzo.

La portaveu del jurat,  ha posat en relleu el magnífic grau d’intertextualitat que s’estableix entre cada un dels poemes en prosa amb les cites que normalment els encapçalen.

El text i la cita arriben a assolir un grau de complementarietat gairebé exemplar. S’estableix entre text i paratext un diàleg fluid i sòlid

Premi de poesia Maria Merce Marçal 4El jurat també ha volgut fer una menció especial al llibre finalista titulat Foradant l’os, tant per la seva vàlua literària com pel domini del autor de construir un volum unitari i de to sostingut. 

Joan Trull, President del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, ha volgut destacar el paper de la convocatòria poètica com a eina de divulgació de la cultura catalana. Alguns dels autors en aquesta edició, procedeixen de comunitats de fora dels Països Catalans, això demostra el prestigi que el premi està adquirint fora del nostre país, així com l’interès creixent de la poesia escrita en català, corroborat amb l’alt índex de participació d’enguany, el qual duplica el nombre d’obres presentades l’any passat, afirma el president.  

Aquesta vintena edició del premi de poesia Maria-Mercè Marçal, el qual està organitzat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell, ha tingut lloc aquesta nit al restaurant Resquitx de Golmés. La vetllada ha comptat com a convidada especial amb Lluïsa Julià presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, amiga personal de Maria Mercè Marçal i autora de la seva biografia.  

Premi de poesia Maria Merce MarçalA la vetllada, considerada com la festa de la cultura de la comarca, també hi han participat els alumnes de l’escola de Música Irineu i Segarra d’Ivars d’Urgell i s’ha fet una lectura de poemes del llibre El Sol del Pla, enguany a càrrec dels alumnes de ll’Institut Terres de Ponent de Mollerussa

El guanyador del certamen s’ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 euros corresponent als drets de la primera edició de l’obra premiada, la qual publicarà l’Editorial Pagès Editors, dins la col·lecció La Suda.

El jurat l’ha compost Jordi Pàmias, Jaume Pont, Àngels Marzo, Joan Cornudella i Ramón Rubinat

Josep Manel Vidal i Juan va néixer a l'Alcúdia de Crespins el 1965. Mestre i escriptor, és autor del blog Filant Prim i de llibres com el poemari El teu nom és un esser viu (Germania, 2011); La fràgil arquitectura dels teus gestos, amb el que va guanyar el 2013 el XVII Premi Josep M. Ribelles de Puçol; Café i canyella, per la qual va ser finalista del premi de relats Vent del Port en 2013 i que va ser publicat per Pagès Editors en el recopilatori Magranes i altres narracions.   

Comentaris