El consistori preveu incrementar els ingressos amb la pujada de l'IBI

L’Ajuntament de Mollerussa destinarà 243.000 euros a ajuts per la reactivació econòmica

Arxiu, bar a Mollerussa
photo_camera La plaça Major de Mollerussa.

LAjuntament de Mollerussa’ destinarà 243.000 euros a obrir línies d’ajut per fomentar la reactivació econòmica, uns ajuts que preveu finançar amb la pujada del tipus impositiu de l’IBI, que passarà del 0,71 al 0,80.

Aquest increment arriba després no apujar aquest tipus des de fa 9 anys i amb la voluntat d’ajustar-lo així als valors que es donen en altres capitals de comarca de dimensions similars on està per sobre de l’1

La modificació d’aquesta ordenança fiscal serà un dels punts que es portarà a aprovació del Ple extraordinari previst per dijous vinent i que serà retransmès pel canal municipal de Youtube. La pujada de l’IBI ha de permetre a l’Ajuntament incrementar els ingressos en 486.000 euros, la meitat dels quals es destinarien a obrir aquestes línies d’ajuts tant per a la ciutadania com també per als diferents sectors econòmics afectats per la crisi generada per la pandèmia. Ho ha explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, qui ha concretat que aquestes línies d’ajut es definiran a partir de les propostes recollides en el document final del pla Reactivem Mollerussa, el qual està previst aprovar en el Ple ordinari que es farà al novembre. Solsona ha explicat que aquesta pujada de l’IBI suposarà per al 55% dels contribuents un increment anual d’entre 17,84 i 62,44 euros, mentre que per a un 27% serà com a màxim de 8,9 euros a l’any, i en un 10% se situarà entre 71,36 i 107,04 euros. En aquest sentit, l’alcalde ha justificat la pujada per la necessitat de poder ajudar a revertir la crisi tot i haver tancat l’exercici del 2019 amb romanent negatiu i tenint en compte els efectes de la pandèmia en el pressupost municipal del 2020, "especialment en el capítol d’ingressos". L’alcalde també ha explicat que aquesta mesura ve motivada per l’impossibilitat d’accedir a crèdits bancaris i a l’espera dels decrets de l’Estat per aquells municipis que van tancar en negatiu el 2019 com és el cas de Mollerussa, diverses inversions, com l’impuls del Pla de Barris o l’obertura de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, i una previsió d’ingressos fallida per les "subvencions previstes" i que no van arribar han "causat tensions a la tresoreria que han fet retardar el pagament als proveïdors".

Pujada de la taxa de la recollida d’escombraries amb congelació per comerços i restauració

Un altre dels punts que passaran pel Ple serà la pujada de la taxa de la recollida d’escombraries on es proposa un increment del 10%, de manera que el rebut d’un habitatge passarà dels 77,7 euros actuals als 85,5. No obstant això, la proposta preveu, per als 492 establiments comercials de la ciutat i els 61 negocis vinculats a la restauració, una congelació de l'import, i una rebaixada la taxa en un 25% sobre la fixada per enguany. Solsona ha indicat que amb aquestes mesures que vol contribuir a mitigar els efectes de la crisi en aquests sectors, el quals s’han vist especialment tocats per les mesures de prevenció de la Covid-19.

Amb aquesta mesura addicional, la mitjana de l’increment se situaria en un 6,7% i suposaria un ingrés de 71.383 per al consistori

L'ampliació de l’Oficina Jove segueix en peu

Així i tot, el projecte per a l’ampliació de l’Oficina Jove, aprovat en la darrera Junta de Govern, segueix en peu, i es preveu fer amb un pressupost de 36.037 euros. Així, un altre dels punts de l’ordre del dia del Ple ha estat una modificació de crèdits per un import total de 86.676 euros, essent la partida més destacada la de l’ampliació de l’Oficina Jove. Solsona ha explicat que l’actuació ve motivada per la pròrroga del Pla de Barris fins al març del 2021, que oferiria un subvenció del 50% a aquesta adequació i que serà declarada plurianual. La modificació també inclou 40.000 euros que es destinaran al Patronat de Fires de Mollerussa, la incorporació de 6.000 euros d’una línia d’ajudes de l’Obra Social La Caixa per habilitar una sala d’informàtica al Casal per a la Gent Gran i 3.000 euros per a substituir la bomba de recirculació de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, entre altres partides menors.

El finançament d’aquesta modificació es fa amb les dotacions que, degut a la seva anul·lació, no es van destinar a la gala del Premi Literari i a les festes populars, així com amb el fons de contingència i d’interessos a curt termini

També passarà pel Ple l’aprovació provisional de la modificació del POUM per agrupar en un únic dos sectors a la zona dels Negrals per tal de projectar un polígon industrial de 15 hectàrees en aquell àmbit així com la contractació de dues operacions de crèdit a curt termini. El darrer punt de l’ordre del dia és la modificació de l’ordenança reguladora de la convivència ciutadana per contemplar l’elaboració d’un cens de parcel·les buides amb l’objectiu que els seus propietaris es facin càrrec de la seva neteja dues vegades a l'any i que, en cas que no ho facin així, l’Ajuntament actuï d’ofici i en repercuteixi el cost.

Comentaris