L’estat de deteriorament de l’arxiu de Bell-lloc obliga a prendre mesures urgents

Els grups de l'oposició de CiU i PP es van negar a traslladar la documentació municipal a l'Arxiu Comarcal de Mollerussa, argumentant que es tracta de part de la història que no ha de sortir del poble

Imatge de l'actual arxiu de l'Ajuntament de Bell-lloc 1
photo_camera Imatge de l'actual arxiu de l'Ajuntament de Bell-lloc 1

L'Ajuntament de Bell-lloc es veu obligat a prendre mesures urgents per posar en ordre i restaurar part de la documentació més antiga de l'arxiu local. Segons l'alcalde de Bell-lloc Carles Palau, en una revisió que es va dur a terme fa unes setmanes es va detectar que alguns documents tenien una gran quantitat de fongs, llibres del 1800 que es conserven en una habitació sense cap tipus de condicions i fins i tot molta hu-mitat a causa de goteres.

El grup Bell-lloc es Mou, actualment a Govern presentarà una moció en el Ple d'aquest dimecres, per tal que l'Ajuntament emprengui accions per millorar les condicions de la documentació més antiga de l'arxiu. Una proposta que es planteja de manera progressiva en la mesura que el consistori disposi de consignació pressupostaria.

Un dels documents de l'arxiu de Bell-llocPalau ha explicat que la previsió és poder adquirir armaris condicionats i ordenar de forma adequada els documents, així com dur a terme un tractament de desinfecció dels més antics. Aquesta actuació es deu a la negativa dels grups de CiU i PP, en l'oposició, a traslladar els documents a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell que es trova a Mollerussa. Segons el portaveu de CiU Ramon Cónsola els documents pertanyen al municipi i no han de sortir de l'Ajuntament per facilitar la consulta i la propietat, l'equip de govern els que ha de fer es prendre les mesures pertinents per garantir la conservació.

Cal recordar que un bon nombre de municipis de la comarca han traslladat la documentació a l'Arxiu Comarcal, d'una banda per garantir la seva conservació en unes condicions molt més favorables de les que solen tenir en els consistoris, i per altra per facilitar la consulta en un àmbit molt més obert.

L'Arxiu i els municipis signen un acord de sessió amb la qual cosa els ens locals no deixen de ser els propietaris de la documentació i l'equipament tan sols es fa càrrec de la restauració i tutela d'aquesta, que continua a disposició de la consulta. Cal destacar que des d'alguns ajuntaments han manifestat que el fet que l'Arxiu Comarcal digitalitzi alguns dels documents agilitza la consulta quan es fa necessari.

Comentaris