L'Ajuntament de Mollerussa oferirà ajuts per rehabilitar habitatges per lloguer social

Preveu destinar 50.000 euros per ajudar a propietaris que remodelin el pis per incloure’l a la Borsa d’Habitatge, una iniciativa que fins ara ha estat valorada de forma molt satisfactòria pels usuaris

Centre afectat pel Pla de Barris a Mollerussa
photo_camera L'objectiu dels ajuts és incrementar l’oferta de pisos de lloguer a la ciutat.

L’Ajuntament de Mollerussa té previst obrir una línia d’ajuts adreçada a particulars per a rehabilitar interiors d’habitatges buits que, un cop remodelats, puguin ser gestionats a través de la Borsa d’Habitatge. L'objectiu dels ajuts és incrementar l’oferta de pisos de lloguer a la ciutat, segons ha explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la regidora d’Acció Social i Ciutadania, Anna Carné. Solsona ha indicat que el pressupost en el qual està treballant l’equip de govern per aquest exercici contempla una partida de 50.000 euros per aquest projecte.

Tot sovint, els propietaris dels pisos no fan el pas d'ofertar-los a la Borsa d'Habitatge perquè creuen que caldria fer-hi una rehabilitació prèviament

L'actuació pretén satisfer la demanda d'habitatge a Mollerussa amb lloguers accessibles, que segons l'alcalde, hauria augmentat després de la remodelació urbana del centre per un "efecte crida", alhora que es dona ús als pisos ja construïts que poden destinar-se al lloguer social sense haver-ne de construir de nous, molts dels quals s'ha detectat que estan buits. Tot sovint, els propietaris d'aquests pisos no fan el pas d'ofertar-los a la Borsa d'Habitatge perquè creuen que caldria fer-hi una rehabilitació prèviament. Aquests ajuts han de permetre superar aquest obstacle, i s'espera que la iniciativa agafi volada i que els petits propietaris donin vida als seus pisos, tot tenint en compte l'èxit que ja ha mostrat tenir fins ara a la ciutat la Borsa d'Habitatge.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i  la regidora d'Acció Social, Anna Carné, durant la presentació de la iniciativaData de publicació: dimarts 25 de gener del 2022, 15:51Localització: MollerussaAutor: Cedida per l'Ajuntament de MollerussaLa regidora d'Acció Social, Anna Carné, i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, durant la presentació de la iniciativa - Foto: cedida per l'Ajuntament de Mollerussa

Com funcionaran les ajudes

La regidora ha indicat que es treballarà amb una convocatòria que pugui oferir ajuts a les persones interessades a cedir el pis a la borsa per llogar-los aprofitant els avantatges que aquest servei ofereix. La idea és oferir ajudes per un màxim de 5.000 euros per propietari per dur a terme la rehabilitació, uns diners que es retornaran sense interessos a l’Ajuntament en concepte de la renda de lloguer que s’obtindrà del pis els primers mesos. Un cop s’hagi retornat l’import de l’ajuda concedida, ja serà el mateix propietari qui cobrarà directament la renda de lloguer per part del llogater. Aquest lloguer tindrà un topall de 400 euros mensuals, ja que ha d'estar un 20% per sota del preu de mercat, en tant que lloguer social. Al seu torn, en cedir-lo a la Borsa d'Habitatge, el propietari, a part d'obtenir l'ajut per a la rehabilitació, obté avantatges com és la gestió gratuïta del contracte de lloguer per part de la Borsa d'Habitatge, la mediació en cas de conflicte i bonificacions a l'IBI segons les ordenances fiscals vigents, entre altres.

La Borsa d'Habitatge de Mollerussa, un cas d'èxit

La Borsa d'Habitatge inclou múltiples programes destinats a cobrir les necessitats d'accés a l'habitatge del territori, fins ara molt ben valorats pels usuaris segons les enquestes de satisfacció, on un 85% dels enquestats valoren els diferents serveis amb un 5 sobre 5.

Perquè el conjunt de la ciutadania conegui els serveis i pugui acollir-se a aquests programes, ja sigui com a llogaters o com a propietaris, des de la regidoria d’Acció Social i Ciutadania s'han editat 2.500 tríptics informatius que seran distribuïts en diferents espais públics. En el tríptic s’expliquen els avantatges que tenen els propietaris que cedeixen la gestió del seu pis buit a la borsa d’habitatge, uns avantatges que gaudeixen a hores d’ara 70 persones que han optat per aquest servei, i entre els quals també figuren una assegurança de defensa jurídica en cas d’impagaments o processos de desnonaments, o el seguiment de la relació contractual i el bon ús de l’habitatge, entre altres. També s’aprofita el tríptic per donar a conèixer el programa Compartir és viure, adreçat a persones de més de 60 anys que no volen viure soles, o el punt de trobada entre estudiants i propietaris que lloguen el pis o habitacions durant el curs acadèmic, entre altres.

Una nova Taula Municipal d’Habitatge a partir del març

D’altra banda, des del consistori s’està impulsant la constitució de la Taula Municipal d’Habitatge amb l’objectiu d'abordar les polítiques d’habitatge de manera transversal. Per això, la taula ha de comptar amb tota una xarxa de professionals i agents implicats en la qüestió de l'habitatge, i amb la majoria dels quals ja s’ha contactat, segons ha indicat Anna Carné. La primera de les reunions d’aquest nou òrgan de treball tècnic es preveu fer durant el mes de març i la voluntat és que les sessions ordinàries siguin bimensuals, encara que també es definiran grups de treball per projectes concrets. 

La Borsa d’Habitatge el 2021, en xifres

Durant el 2021, la Borsa d’Habitatge va gestionar 23 nous contractes de lloguer, els quals es van sumar als 54 que ja estaven en seguiment, i va dur a terme un total de 4.130 atencions a persones demandants d’informació sobre el servei. Així mateix, es van tramitar un total de 360 ajuts, dels quals 33 van ser a través de les convocatòries anuals i 27 referits a deutes de lloguer, desnonaments i deutes d’hipoteques.


 

Comentaris