L'incendi de l'estany d'Ivars i Vila-sana ha afectat 5,5 hectàrees de canyissar i algunes espècies s'han vist afectades

Tot apunta a què el foc hauria estat provocat i els Agents Rurals estan investigant sobre el terreny

Estany d'Ivars i Vila-sana - Foto: Cedida
photo_camera Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquesta mitjanit l'incendi que cremava al costat de l'estany de ca l'Aragonès de Vila-sana (Pla d'Urgell) - Foto: Cedida

L'incendi a l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) ha cremat unes 5,5 hectàrees, principalment de canyissar entre la zona de l'estanyet i la riba nord en direcció a Cal Sinén. El director tècnic de l'estany, Rafel Rocaspana, ha explicat que preveuen que algunes espècies d'ocells s'hagin vist afectades ja que el canyissar és molt important per tal que hi puguin fer els nius i pondre els ous.

Bombers i altres persones observant les conseqüències de l'incendi a l'estany d'Ivars i Vila-sana

Data de publicació: dimarts 16 d’abril del 2024, 11:19

Localització: Vila-sana

Autor: Oriol Bosch
Bombers i altres persones observant les conseqüències de l'incendi a l'estany d'Ivars i Vila-sana - Foto: Oriol Bosch

Ara començava l'època de nidificació, ha lamentat, de la mateixa manera que també ha destacat que algunes tortugues d'estany podrien haver quedat atrapades per les flames. Els Agents Rurals estan investigant les causes del foc, que tot apunta a què haurà estat provocat ja que va començar quan era fosc i en un lloc on hi ha molt borrissol acumulat.

Estany d'Ivars i Vila-sana - Foto: Cedida
En l'incendi ha afectat principalment àrees de canyissar entre la zona de l'estanyet i la riba nord en direcció a Cal Sinén - Foto: Cedida

L'incendi va ser molt espectacular i es podia veure des de moltes poblacions properes a l'estany. De seguida van començar a córrer imatges per les xarxes socials però cap a les onze de la nit els Bombers, que hi van treballar amb 12 dotacions, ja el van donar per estabilitzat. Xavier Pinyol, bomber del parc de Mollerussa ha explicat que el vent de Ponent va afavorir la propagació de les flames però "sortosament" no van arribar a la banda nord, que és on hi ha moltes aus en perill d'extinció.

Estany d'Ivars i Vila-sana - Foto: Cedida
Cap a les 23 h d'aquest dilluns, els Bombers van donar per estabilitzat l'incendi - Foto: Cedida

Segons Rafel Rocaspana, les espècies d'ocells que es podrien haver vist afectades per l'incendi són l'arpella, l'ànec coll verd o la polla d'aigua, que ja començaven a nidificar a la zona. També podrien haver quedat atrapades algunes tortugues d'estany que freqüentaven l'entorn de l'estanyet, que és un petit estany que es troba a molts pocs metres de l'estany d'Ivars i Vila sana com a tal.

Malgrat tot, l'afectació ha estat menor si el vent hagués bufat en una altra direcció i propagar les flames cap a la zona del bosc de ribera. Segons Rocaspana, els visitants a l'estany gairebé no percebran que hi ha hagut un incendi ja que en pocs dies tornarà a brotar el verd.

Comentaris