Localitzen a l'Estany d'Ivars i Vila-sana 8 nius de bernat pescaire i 13 d'agró roig

El técnic del Zoo de Barcelona, Josep Garcia estudia els polls de bernat pescaire
photo_camera El técnic del Zoo de Barcelona, Josep Garcia estudia els polls de bernat pescaire

Tècnics del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i del Zoo de Barcelona, va desplegar aquest dissabte a l'espai natural, un projecte de localització i identificació de polls de bernat pescaire. Les tasques que va dirigir el tècnic Josep Garcia van permetre localitzar 8 nius de bernat pescaire i 13 d'Agró roig, colònies relativament noves, que es troben en els primers estadis d'estructuració, fet que li atorga un interès especial.

Els tècnics estudien els polls de bernat pescaire a l'Estany d'Ivars i Vila-sanaÉs el primer cop que es realitza un projecte com aquest, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, i les dades obtingudes han estat molt positives segons valoren els tècnics de l'espai natural del Pla d'Urgell. Per altra banda, també es va realitzar la lectura, a distància, de l'anella d'un Bernat adult, que podria haver estat anellat en algun altre espai natural.

La iniciativa parteix d'un projecte global de monitoratge i evolució de les colònies de bernat pescaire al territori català, que arrencava l'any 2006. Els treballs van consistir, per una banda censos interanuals de la població reproductora així com controls de nius i marcatge de polls en niu, en colònies localitzades al Parc Zoològic de Barcelona, Utxesa, Sot del Fuster, Sant Llorenç de Montgai, Estany d'Ivars i Vila-sana, delta del Llobregat i delta de l'Ebre.

Localitzant els nius de bernat pescaire a l'Estany d'Ivars i Vila-sanaLes tasques van consistir a col·locar al tars de l'ocell una anella plàstica de color groc i amb un codi alfanumèric de tres dígits de color negre, que individualitza a l'ocell i facilita posteriorment lectures a distància amb òptiques adequades. També s'extreu una petita mostra de sang o bé petites plomes de cada un dels polls per a realitzar posteriors estudis relacionats amb el sexe dels individus.

L'anellament de polls a les colònies de cria és una eina molt útil de cara a obtenir informació sobre supervivència, dispersió i taxes de reclutament. En tractar-se de polls amb el lloc de naixement conegut, el seguiment posterior d'aquests ocells aporta dades d'interès poblacional.

Comentaris