Ubasart defensa la figura dels jutjats de pau durant el seu parlament a Mollerussa

La consellera de Justícia ha presidit l'acte de celebració del Dia de la Justícia de Pau, durant el qual s’ha distingit una desena de jutges i jutgesses de pau per la seva trajectòria

homenatgjats grup
photo_camera Fotografia de grup dels homenatjats avui en la celebració del dia de Justícia de la Pau - Foto: Ajuntament de Mollerussa

Mollerussa ha acollit aquest matí la celebració del Dia de la Justícia de Pau a Catalunya amb la participació de prop de 200 jutges i jutgesses de pau d’arreu de Catalunya. El Teatre L’Amistat ha estat l’escenari d’aquesta trobada que anualment organitza l’Associació Catalana en Pro de la Justícia (ACPJ) i que ha estat presidida per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Usabart, acompanyada per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, Francesc Xavier Ten; i el jutge de pau de Mollerussa, Josep Maria de las Heras.

L’acte de benvinguda ha anat a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual ha reivindicat la figura dels jutges i jutges de pau com a molt necessàries i ha assegurat que la capital del Pla és “una ciutat compromesa amb la justícia de pau com així vam demostrar fa un any amb l’aprovació d’una moció al Ple en la seva defensa”. Així mateix, n’ha destacat la legitimitat democràtica i tasca de mediació que fan a peu de carrer. 

La consellera Gemma Ubasart durant el seu parlament en el que ha reivindicat la figura dels jutjats de pau - Foto: Ajuntament de Mollerussa

Per la seva banda, la consellera de Justícia, qui prèviament ha visitat l’Ajuntament de Mollerussa on ha signat el llibre d’honor, ha posat de manifest la voluntat del govern de defensar els jutjats de pau davant l’amenaça de “projectes legislatius que puguin suposar que aquestes figures desapareguin” com proposava l’Estat espanyol, ja que, segons ha afirmat, “ són una peça clau en la  gestió de conflictes” i contribueixen a l’estalvi de més d’un 15% de la feina que es fa als jutjats de primera instància.

L’aposta  per una justícia de proximitat, per la mediació, per la gestió alternativa de conflictes, un element que ens ha de servir per implulsar  canvis profunds en el nostre model de convivència. L'impulsa per la mediado i la resolució activa de cknfkixtesc, ens ha de permeté assolir  majors quotes de democràcia, ha manifestat Gemma Ubasart

En aquest sentit, el president de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia ha dit que els jutjats de pau donen servei a més de 3 milions de persones repartits pels 898 municipis on hi ha jutjats de pau i  ho fan des de la coneixença del territori i amb ganes de conciliar les parts oposades pot donar una resposta ràpida. Per això, ha demanat el compromís del Govern i del Parlament en la defensa dels jutjats de pau davant cap amenaça que en vulgui la seva desaparició.

La celebració ha tingut com a acte central el lliurament de distincions a una desena de jutges i jutgesses de pau que s’han distingit per la seva trajectòria. En nom de tots ells, ha adreçat unes paraules a l’auditori Josep Molina, jutge de Palafolls, el qual també ha fet una crida perquè les institucions defensin la tasca dels jutjats de pau.

També ha parlat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el qual s’ha compromès a treballar per aquest objectiu des de la institució que encapçala alhora que ha agraït de part de tots els alcaldes de la demarcació la feina que s’hi fa  perquè “una bona encaixada de mans sempre és millor que una sentència amb segell”.

Comentaris