Mollerussa Primer aposta per un model pioner de governança de proximitat

La nova formació, encapçalada per Marc Solsona, proposa dividir la ciutat en 17 districtes i assignar un regidor responsable en cada zona que faci d'intermediari entre els ciutadans i l'Ajuntament
Marc Solsona i Enric Gràcia  ala seu de Mollerussa Primer - Foto Marina Pallàs Barta
photo_camera Marc Solsona i Enric Gràcia a la seu de Mollerussa Primer

Mollerussa Primer - ARA Pacte Local, la nova llista encapçalada per Marc Solsona per a les eleccions municipals 2023 a Mollerussa, ha fet pública avui una de les seves principals propostes per governar la ciutat els propers quatre anys: un significatiu canvi de model de gestió de la via pública.

El nou model, presentat aquest matí per Marc Solsona, l'actual alcalde del municipi que es presenta a la reelecció, i el candidat Enric Gràcia, aposta per la divisió de la ciutat en 17 districtes, cadascun dels quals s'adjudicaria a cadascun dels regidors (incloent, per tant, els de l'oposició). Els districtes, que englobarien al voltant d'una desena de carrers, es repartirien de forma aleatòria i cadascun dels regidors se'n faria responsable actuant com a intermediari entre el consistori i els ciutadans en els temes relatius a la gestió de la via pública a través, per exemple, d'una audiència pública anual. A més a més, es preveu crear específicament una regidoria de Via Pública, des d'on es treballarà de forma transversal amb tots els regidors per dur a terme les actuacions pertinents en cada zona.

La nova formació s'ha decantat per aquest model pioner de governança i gestió pública (en ciutats d'aquesta magnitud, Mollerussa en seria el primer exemple), després de detectar entre la ciutadania la seva inquietud i interès per participar activament en l'àmbit de la gestió de la via pública. Un canvi de paradigma molt significatiu pel que fa al model de governança, ja que implica una tasca de política activa i transversal on tots els regidors, inclosos els de l'oposició, obtindran un rol i una representació al llarg dels districtes, així com la responsabilitat de donar resposta a les demandes i propostes del veïnat treballant de forma conjunta amb la resta de representants. Per altra banda, els veïns també tindran l'oportunitat d'organitzar-se i participar de la gestió pública d'una forma més directa, comunicant-se amb el seu regidor "de proximitat". Els ciutadans, segons han especificat Solsona i Gràcia, tindran un contacte directe d'incidències amb el seu regidor "de capçalera", amb qui també mantindran reunions.

Marc Solsona i Enric Gràcia  ala seu de Mollerussa Primer - Foto Marina Pallàs Barta 2
Marc Solsona i Enric Gràcia a la seu de Mollerussa Primer

"És un canvi de paradigma, cap a un model disruptiu i similar al model anglès de política 'porta a porta': és més participatiu i de proximitat perquè implica tothom; govern, oposició i ciutadà", ha assegurat Solsona, qui veu en aquest canvi conceptual la possibilitat de convertir-se en "l'embrió de nous models de participació ciutadana".

Aquest model entraria en vigor el 2024, un joc s'hagin constituït els consistoris i s'hagi fet el cartipàs municipal. En els sis mesos següents, és quan es definirà l'operativa de cadascun dels regidors, es comunicarà a la ciutadania i s'articularà. A més, la formació preveu fer un ple monogràfic de Via Pública abans de l'aprovació dels pressupostos, on es definiran les actuacions prioritàries de l'any següent.

 

Política de dades obertes

Mollerussa Primer ha avançat aquest mateix matí la segona de les seves grans propostes per aquesta legislatura: una política basada en les dades obertes. En la línia de la seva aposta per la participació ciutadana, la formació es proposa publicar i comunicar tots els contractes relacionats amb la via pública, com ara els relatius a la freqüència d'esporga, de recollida de brossa i de buidatge de papereres, de neteja de contenidors i de carrers, així com accions de desratització o de prevenció i control de legionel·la. Per fer-ho, els contractes es podran consultar de manera accessible a través d'un portal web propi de cada districte, que evitarà la necessitat de consultar el taulell d'anuncis i el dens plec de clàusules de l'Ajuntament a l'hora de conèixer cadascuna de les accions que afectin la via pública.

 

Comentaris