El Palau d'Anglesola reunirà 18 investigadors en les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell

Entre les diverses presentacions destaca la del jove mollerussenc Jordi Bonilla guanyador de la primera convocatòria del Premi del Treball de Recerca de batxillerat, una iniciativa excel·lent perquè els més joves puguin estudiar i estimar la seva contrada
Jornada d'Estudis del Pla d'Urgell al Poal 2018
photo_camera Jornada d'Estudis del Pla d'Urgell al Poal 2018

Les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell donen el primer pas en la segona dècada amb la convocatòria que tindrà lloc el dissabte 17 d'octubre al Palau d'Anglesola. La iniciativa cultural del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, presentarà tretze comunicacions, enguany amb una destacada presència a la literatura i autors plaurgellencs, segons ha explicat el president de l'entitat, Jaume Suau.

Enguany la ponència inaugural anirà a càrrec dels professors Josep Camps i Francesc Foguet precisament amb una panoràmica sobre la literatura comarcal dels darrers deu anys.

Suau destaca en aquest àmbit de la literatura ponentina les comunicacions de Ramon Miró amb l'estudi sobre les cartes rebudes per Valeri Serra i Boldú de temes verdaguerians i la de Moisès Selfa sobre les característiques de la poesia infantil a l'obra poètica de Maria Mercè Marçal.

Francesc Palau i Jaume SuauLa proposta cultural es completa amb dos estudis sobre la música a la comarca, el de Josep Maria Salisi sobre el cançoner a principis del segle XX i un altre de Jordi Bonilla sobre el panorama musical des de 1950-2020. En el sector educatiu es presenten dos treballs un dedicat als mestres i la didàctica al Palau d'Anglesola per part de Ton Solé i un altre des de l'àmbit de l'educació i el treball social centrada en la vellesa a la ciutat de Mollerussa, per l'educadora social Cristina Cos.

La jornada també acaronarà la salut amb un estudi sobre malalties i pandèmies a Bellvís, per part de Jaume Suau. Dins l'apartat més històric, l'arqueologia veu revisada i actualitzada la seva carta arqueològica comarcal amb la comunicació de Montse Baiges, Marc Bouzas i Jaume Puigredon.

Completen el programa quatre estudis dins la història contemporània: la biografia de Jesús Coll sobre un ivarsenc al camp nazi de Dachau; les depuracions franquistes a la Casa Canal, de Dani Altisent; Esteve Mestre parlarà dels cent anys de futbol al Pla d'Urgell i els estudiosos Vicent Lladonosa i Felip Gallart repassaran la crònica negra a la comarca entre els anys 1874-1899. Les ciències naturals comptaran amb un estudi sobre el lucioperca, un peix present a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

Suau confia que totes les comunicacions es converteixin en articles al pròxim número de la revista Mascançà. Precisament, la revista que recull les comunicacions de les anteriors jornades, es va presentar aquest dijous dia 8 d'octubre a la biblioteca Jaume Vila de Mollerussa.

Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell a Vila-sanaEl Palau d'Anglesola serà l'onzena població del Pla d'Urgell que acollirà la iniciativa, després de Golmés, Miralcamp, Bellvís, Linyola, Mollerussa, Torregrossa, Bell-lloc, Vila-sana, el Poal i Vilanova de Bellpuig. Enguany la divulgació de la jornada s'ha dut a terme amb el cartell que ha estat obra de la dissenyadora del Pla d'Urgell, Jordina Solsona, que també ha posat la seva creativitat en la imatge de les Jornades Europees del Patrimoni, que se celebren el diumenge 11 d'octubre.

L'alcalde del Palau d'Anglesola, en Francesc Balcells, s'ha felicitat per poder tirar endavant l'activitat en unes circumstàncies tan difícils i ha explicat que s'han pres totes les mesures necessàries perquè les Jornades es puguin desenvolupar amb tota la seguretat requerida. Per això cal inscripció prèvia, dur la mascareta posada durant les presentacions i mantenir la distància de seguretat entre el públic.

JORNADES MASCANÇA PROGRAMABalcells ha destacat entre les diverses presentacions la del jove mollerussenc Jordi Bonilla guanyador de la primera convocatòria del Premi del Treball de Recerca de batxillerat, una iniciativa excel·lent perquè els més joves puguin estudiar i estimar la seva contrada.

Des de l'Ajuntament del Palau d'Anglesola s'ha posat a disposició de l'organització els mitjans perquè les Jornades es puguin retransmetre en directe per internet i es puguin seguir, d'aquesta manera, des de fora de la vila

Les inscripcions a les XI Jornades d’Estudis s’han de realitzar mitjançant correu electrònic [email protected] o trucant al 973 60 13 14. Es pot inscriure a tot el matí sencer, de 9.00 a 13.30 h, o a la primera franja (9.00 h a 11.00 h) o segona franja (11.30 h a 13.30 h).

Comentaris