La plataforma Canal Viu demana declarar les banquetes del Canal d'Urgell àrees d'interès natural

El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, assegura que els regants sempre han tingut la voluntat de preservar en el possible els arbrats que es troben en les banquetes de la infraestructura

Obres Banqueta trecera cèquia Bellvís
photo_camera Obres Banqueta trecera cèquia Bellvís

Presentació de la Plataforma Canal Viu a l'Arxiu Comarcal del Pla d'UrgellLa plataforma Canal Viu es va presentar aquest divendres en societat, en un acte que es va celebrar en l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell a Mollerussa. Una entitat que va sorgir amb la voluntat de reivindicar el valor paisatgístic, ambiental i patrimonial de la vegetació de ribera dels cursos d'aigua de tota la plana de Lleida.

Canal Viu, ha rebut el suport d'unes vint-i-cinc entitats del Pla d'Urgell i les Garrigues, amb les que intenten fer pressió per tal que es faci compatible el servei dels Canals d'Urgell, el reg, i l'abastament d'aigua a la plana d'Urgell, amb els usos lúdics, culturals, paisatgístics i ambientals de les banquetes arbrades.

En el decurs de l'acte de presentació de l'entitat, es va fer lectura d'un manifest, amb el que es demana que es declarin Àrees d'Interès Natural, les banquetes arbrades i els boscos de ribera dels rius i desguassos, així com Bé Cultural d'Interès Local, en els municipis o Bé d'Interès Nacional en el seu conjunt, amb l'objectiu de protegir-los legalment. Despres de les intervencions del membres de la plataforma es va projectar el documental Parc de la Banqueta. Patrimoni amb futur.

Presentació de la Plataforma Canal Viu a MollerussaEn aquest sentit el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, ha explicat que els regants en tot moment han estat disposat a col·laborar en la preservació d'aquests espais, però el manteniment de la infraestructura de reg, ha estat el motiu de les actuacions que s'han dut a terme en alguns punts del territori.

Carné ha afegit, que la Comunitat ha dut a terme convenis i a facilitat drets d'usos a un bon nombre d'ajuntaments, i en els casos que s'han vits afectades les arbrades originals, s'han tornat a plantar, per evitar l'impacte paisatgístic. Exemples com la banqueta de Juneda, la de les Borges Blanques o darrerament la de Bellvís, són exemples de la col·laboració entre les administracions locals i els regants, per tal que la infraestructura pugui garantir el reg als pagesos, i al mateix temps continuï mantenint el valor paisatgístic i ambiental que ha tingut en el territori.

L'aigua és un bé escàs, i l'objectiu de la Comunitat no és altre que garantir l'abastament a pagesos i municipi i això comporta una contínua tasca de manteniment per evitar les filtracions i el deteriorament de la infraestructura.

Comentaris