Sidamon recupera noves peces del jaciment ibèric del Tossal de les Tenalles

Entre les restes destaquen per les seves dimensions, tres peces, la part superior d'un molí rotatori que data del 425-205 aC i que no s'havia exposat fins ara, i un altre molí rotatiu de gra que conserva les dues parts, que un veí del poble va trobar prop del Tossal
Sebastià Garralón, i Dolors Tella, al costat de les peces arqueològiques del Tossal
photo_camera Sebastià Garralón, i Dolors Tella, al costat de les peces arqueològiques del Tossal

L'Ajuntament de Sidamon ha aprofitat el darrer dia de la festa la Festa Major per convocar al públic a la III Jornada Cultural dels Amics del Tossal de les Tenalles, entitat nascuda amb l'objectiu de divulgar i valorar el jaciment ibèric, i que aquest diumenge ha presentat les noves troballes recuperades i altres cedides pels veins.

Els Amics del Tossal de les Tenalles van instal·lar un seguit de vitrines en la sala d'actes de l'Ajuntament de Sidamon, per tal que es poguessin visitar, i en les que s'hi han col·locat les troballes més rellevants, i les trobades i cedides pels veïns recentment. Entre les incorporacions destaquen per les seves dimensions, tres peces, la part superior d'un molí rotatori que data del 425-205 aC i que no s'havia exposat fins ara. Així mateix, un molí rotatiu de gra que conserva les dues parts, que un veí del poble va trobar prop del Tossal, i ha cedit a la mostra. Una donació que ha completat amb una altra part superior de molí, que a diferència dels altres però, està fet amb roca volcànica. En aquest cas, es tracta, d'una peca romana que es va trobar fora de la confluència del Tossal, a aproximadament un quilòmetre de distància, i que hauria estat el resultat d'un bescanvi a l'època, donat que a la zona no s'hi pot trobar material volcànic.

Tres peces de molins rotatius del Tossal de les Tenalles i del seu entorn presentades  III Jornada Cultural dels Amics del Tossal de les Tenalles de SidamonLa majoria de les peces presentades provenen de donacions particulars que han fet veïns del municipi. El president dels Amics del Tossal de les Tenalles de Sidamon, Sebastià Garralón, ha explicat que fins fa pocs anys era normal que els veïns guardessin peces del Tossal a casa. No era una cosa cuidada i tothom i anava. Les pedres del Tossal s'han utilitzat per fer fonaments i la canalla jugava al Tossal on hi havia restes de ceràmica i ceràmiques senceres. Per aquest motiu, la jornada d'aquest diumenge també ha volgut servir per fer valdre el patrimoni local i per incentivar els veïns que cedeixin peces del jaciment que puguin tenir a casa.

El Tossal de les Tenalles va ser el primer jaciment iber excavat a Catalunya, l'any 1915, mentre el 1982 s'hi va fer una segona campanya, les peces més valuoses que s'hi van trobar, unes 22.400, es van traslladar al Museu d'Arqueologia, a Barcelona

Des de llavors però, l'activitat al jaciment ha quedat parada. Des de l'ajuntament s'està treballant per adquirir els terrenys on està ubicat el Tossal, ara en mans d'un particular, amb la intenció d'organitzar una nova jornada de treball. De fet, es calcula que fins ara només s'ha excavat un 5% del total del jaciment.

Sebastià Garralón ha explicat que en un futur pròxim es vol tornar a recuperar les primeres cisternes que s'hi van excavar l'any 1915 i que amb el pas del temps han quedat de nou enrunades i amb vegetació. També es vol netejar i consolidar els murs que ja estan excavats i intentar localitzar i consolidar les primeres parets del jaciment que, segons Garralón, poden estar enterrades.

Comentaris