Una trentena de pagesos protesta al Mercadona de Mollerussa contra els preus ''a la baixa'' de la fruita

Els pagesos han bloquejat amb tractors l'entrada a l'aparcament del supermercat que inaugurava les instal·lacions aquest dilluns

La Plataforma per la Defensa del Sector de la Fruita tanca l'accés a Mercadona
photo_camera La Plataforma per la Defensa del Sector de la Fruita tanca l'accés a Mercadona

Una trentena de pagesos convocats per la Plataforma per la Defensa del Sector de la Fruita ha fet una protesta al Mercadona de Mollerussa per la política de preus a la baixa per la fruita. Els pagesos asseguren que això genera un efecte en cadena amb la resta de distribuïdores de manera que deixen als agricultors uns preus de misèria. L'acció reivindicativa s'ha iniciat poc abans de les dotze del migdia i els pagesos s'han dirigit en una marxa lenta fins a les instal·lacions del supermercat, que avui s'inaugurava, i aleshores han bloquejat amb quatre tractors l'accés a l'aparcament provocant que no hi poguessin entrar clients. Els agricultors s'han situat llavors a la sortida i han repartit el manifest entre tots aquells clients que sortien de comprar amb el seu vehicle.

La Plataforma per la Defensa del Sector de la Fruita tanca l'accés a Mercadona 1Segons ha explicat un dels representants de la Plataforma, Jaume Molló, el fet que Mercadona sigui actualment una de les cadenes líders a l'Estat fa que pugui baixar molt els preus, fins a rebentar-los. Llavors, això es converteix en un efecte en cadena amb les altres distribuïdores de manera que són els pagesos els quins n'acaben pagant les conseqüències ja que se'ls paga la fruita per sota del preu de cost.

Molló ha afegit que durant tot l'any, els pagesos treballen per fer una fruita de qualitat i fins i tot hi han d'abocar els estalvis perquè ja són 3 les campanyes de la fruita que s'arrosseguen amb preus pel davall del cost de producció. És per aquest motiu, que ha dit que estan convençuts que aquesta situació els acabarà portant a la ruïna de manera que l'únic que els queda és fer protestes com la que han convocat aquest dilluns de forma improvisada davant el nou Mercadona de Mollerussa.

De la seva banda, un altre dels representants de la Plataforma, Jonathan Sanjoan, ha dit que una possible solució a aquesta situació seria que Mercadona, com a líders estatals en vendes, estudiessin quins són exactament quins són els costos de producció de la fruita i es mirés de trobar un equilibri' entre tots els agents de la cadena per tal que ningú en sortís perjudicat.

Un parell de pagesos entregant el manifest de la protesta pels preus baixos de la fruita als clients que surten del nou Mercadona de Mollerussa, el 28 de novembre de 2016. (Horitzontal)La protesta ha coincidit amb el dia d'obertura d'aquesta nova botiga de Mercadona a Mollerussa, situada als afores i de dimensions molt més grans que la que hi havia fins ara a la capital del Pla d'Urgell. Els pagesos han barrat l'accés al pàrquing del centre i això ha fet que en poc més de mitja hora es buidés totalment de vehicles i per tant el supermercat ha quedat a mig gas pel que fa a l'afluència de clients. 

La Plataforma per la defensa del sector de la fruita està conformada per pagesos del pla de Lleida, sobretot del Segrià que des de fa un parell d'anys porten a terme accions reivindicatives per denunciar la crisi de preus al sector. 

Comentaris