Utilitzen drons per investigar el comportament de les aus a l'estany d'Ivars i Vila-sana

L'investigador Francesc Sardà  llença el dron a l'Estany d'Ivars i Vila-sana
photo_camera L'investigador Francesc Sardà llença el dron a l'Estany d'Ivars i Vila-sana

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha realitzat una investigació sobre el comportament de les aus a l'Estany d'Ivars i Vila-sana mitjançant un dron de menys de 2 quilos. Amb aquest aparell els investigadors han pogut conèixer els factors que afecten la formació de colònies de gavina riallera així com l'èxit de nidificació d'aquesta au.

L'estudi es va desenvolupar en una petita illa situada al centre de l'estany, que té 165 hectàrees i a més a més de ser una atracció turística també és un punt important per a la conservació de l'avifauna. L'aparell va sobrevolar i fotografiar durant 13 setmanes l'illa 

Els resultats de l'estudi han estat publicats a la revista Journal of Avian Biology i mostren quins factors contribueixen a la presa de decisions de les gavines i com aquests afecten a l'èxit reproductiu.

Primer pla de nius de gavina riallera a estany d'Ivars i Vila-sana. (Horitzontal)Les colònies són agrupacions formades per desenes o centenars o fins i tot milers d'individus per nidificar. Estudiar la seva dinàmica i la supervivència dels nius que formen és important per tal d'aplicar mesures de conservació. Tot i així, la presa de dades en aquests colònies no sempre resulta fàcil.

La presència human pot pertorbar l'hàbitat o molestar les espècies que volem estudiar, explica Francesc Sardà, investigador del CTFC i coautor de l'article. L'ús de drons no només evita aquestes molèsties, sinó que ens deixa arribar a llocs on d'altra manera seria molt difícil o impossible i ens aporta un conjunt de dades constant i precisa del procés, afegeix. A més en destaca la ''senzillesa i baix cost'' de tota l'operació.

A partir de les imatges, d'alta resolució i georrefernciades, l'equip va poder analitzar el comportament dels individus durant el procés de creació de la colònia i va poder establir l'èxit d'ecolosió d'uns 360 nius

Els resultats mostren quins factors contribueixen a la presa de decisions de les gavines i com aquests afecten a l'èxit reproductiu, com ara el moment d'arribada de les aus a la colònia o l'emplaçament del niu. Segons les dades, arribar abans i situar-se al centre de la colònia amb veïns propers fa augmentar la probabilitat d'èxit. 

A més del CTFC, en l'estudi també hi ha participat membres de l'Institut Català d'Ornitologia, del CREAF i del CSIC.

Comentaris