Vila-sana acollirà aquest dissabte les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell

L'alcalde de Vila-sana Joan R. Sangrà i el membre de Mascançà Josep M. Cabau
photo_camera L'alcalde de Vila-sana Joan R. Sangrà i el membre de Mascançà Josep M. Cabau

Vila-sana acollirà les VIII Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell el pròxim dissabte 4 de novembre de 2017. La trobada científica aplegarà 22 científics a la població provinents de diverses institucions i organismes científics.

Es destaca la presència d'un investigador lligat a la Universitat de Ginebra (Suïssa), que es sumarà als investigadors comarcals i de diferents universitats catalanes

A la jornada s'hi presentaran 15 estudis de sis disciplines diferents que van des de l'arqueologia a la història, la geografia, l'art, la biologia i la literatura. Tots els estudis es centren en algun aspecte del Pla d'Urgell, dels seus pobles o dels seus personatges o ecosistemes.

Entre les comunicacions que s'hi podran escoltar n'hi ha una sobre el torero mollerussenc Eugeni Ventoldrà, tres de diferents sobre cartografies, dues sobre camins i la seva evolució històrica i una tercera sobre les localitzacions cinematogràfiques a la comarca.

Serà especialment significativa la comunicació que es presentarà sobre el polifacètic escriptor de Mollerussa Josep Torres Tribó, mort al camp de concentració de Mauthausen el 1941.

Una comunicació sobre la literatura del Pla d'Urgell que comptarà amb dos estudis més sobre Domènec de Bellmunt i el poeta mollerussenc Josep Borrell

Obrirà la jornada l'estudiós Jordi Curcó amb un parlament sobre la memòria històrica i la seva recuperació, després de la benvinguda de les autoritats locals i comarcals. Les VIII són coorganitzades per l'Ajuntament de Vila-sana i el Centre de Recerques. Com ja s'ha anat fent darrerament, les jornades d'estudis es retransmetran en directe via streaming per internet. S'espera poder arribar molt més lluny i a molta més gent.

Les VIII jornades són significatives per a Mascançà perquè hauran recorregut vuit dels setze municipis de la comarca amb la seva organització itinerant. Per part de l'ajuntament de Vila-sana es mostra la seva satisfacció de poder acollir l'esdeveniment científic més important del Pla d'Urgell.

Comentaris