01.10.2022 |
Territoris.cat

Alcaldes del Pla reclamen recursos per millorar camins

Obres pavimentacio cami a Golmés
Obres pavimentacio cami a Golmés
Alcaldes del Pla reclamen recursos per millorar camins

Alcaldes del Pla d'Urgell mostren el seu malestar per la falta de coordinació entre les diferents administracions responsables de les xarxes de camins rurals, ja que en la majoria dels casos són els Ajuntaments els que han d'estar al cas del manteniment de vies que no els correspon.

Els consistoris denuncien que han d'assumir la responsabilitat i el cost que els suposa el manteniment dels camins rurals, en la majoria dels casos vies que es van pavimentar gràcies al Pla de camins de la Diputació. Moltes d'aquestes obres fa temps que es van dur a terme, i en el decurs dels anys el trànsit, majoritàriament, vehicles agrícoles i pesants els han deteriorat. Una circumstància que ha obligat als consistoris a assumir el cost del manteniment.

Carretera de Mollerussa a LinyolaL'alcalde de Linyola, Àlex Mases, ha explicat que no existeix un pla de manteniment de les administracions, i que són els Ajuntaments els que han d'estar pendents de la situació dels camins, així com de carreteres que no són de la seva competència.

En el cas del Poal, l'alcalde Rafel Panadés ha explicat que en el seu cas el cent per cent dels camins del seu temem són competència del consistori, amb el cost que això suposa. Panadés ha destacat que aquest any, després de moltes reivindicacions, la Diputació els ha concedit un ajut de 180.000 euros per arranjar la carretera del Poal a la cruïlla amb la carretera de Linyola.

camins del Palau d'AnglesolaPer la seva banda l'alcalde de Bellvís i Diputat provincial Joan Talarn ha explicat que la Diputació ha retirat el Pla de camins del pressupost, una partida que era molt necessària per als municipis, ja que l'ens provincial distribuïa al voltant d'un milió i mig d'euros per aquesta finalitat. El pressupost d'enguany, la Diputació ha inclòs aquest import en el concepte de Pla de Dinamització Local, amb una partida de 10 milions d'euros. Amb aquesta nova modalitat, segons la Diputació cada Ajuntament pot destinar la quantitat que els pertoca segons les seves prioritats.

Cal recordar que l'estiu passat el grup d'ERC va proposar d'aprovar un Pla Zonal, una actuació que s'ha desplegat en altres Diputacions de Catalunya, amb el que l'ens provincial assumia les competències de manteniment dels camins rurals, amb un criteri de prioritats, una proposta que es va aprovar però ara com ara encara no s'ha fet res. En aquesta resposta també es feia referència a l'obligatorietat, per llei, que una administració superior assumís les competències dels trams principals d'accessos als municipis, una normativa que tampoc es compleix.

Alcaldes del Pla reclamen recursos per millorar camins
comentaris