07.05.2021 |
Territoris.cat

Antoni Balagué manté les arrels de l'elaboració artesana, al forn de pa de Vila-sana

La família Balagué en l'obrador de Vila-sana
La família Balagué en l'obrador de Vila-sana
Antoni Balagué manté les arrels de l'elaboració artesana, al forn de pa de Vila-sana

Publireportage, 

En realitat, la meva autèntica passió ha sigut sempre la pastisseria, confessa Antoni Balagué, tercera generació de forners de Vila-sana, que ha continuat la tradició familiar mantenint els principis fonamentals d'un dels oficis més antics de la humanitat.

L'Antoni ha conservat l'obrador familiar i la manera de treballar del seu avi Tonet, i al costatdel seu pare Antonio va aprendre l'ofici, que més tard completaria amb estudis de pastisseria

Les coques de recapte del for Antoni Balagués de Vila-sana 1Tot i comprovar que els dolços eren el que realment l'atreien, va decidir continuar al petit municipi del Pla d'Urgell i seguir amb l'activitat familiar que, amb els anys, ha hagut d'adaptar alsnous hàbits del públic.

El forn sempre ha estat un referent de les coques. L'Antoni explica que el seu avi ja preparava la base de les coques, que completava amb el recapte que li facilitaven els mateixos clients.

Antoni Balagué prepara la base de les coques de recapteEll ha seguit el mateix mestratge que el Tonet, incorporant la seva creativitat per donar resposta a una clientela cada cop més exigent. De la tradicional coca de pebrot, albergínies, arengada o llonganissa, ha passat a la pera i el bacó, espinacs i panses, carabassó, ceba i verdures, entre d'altres. Una creativitat que li ha suposat diversos premis a la FiraCóc de Tàrrega, i la nominació de Mestre artesà de la Generalitat l'any 2009.

Antoni Balagué amb la llenya al fornAmb l'Antoni conversem sobre hàbits de consum, i al respecte etziba que el sorprèn la manera tan gratuïta com es fa servir la utilització de massa mare com a element de publicitat quan, en realitat, la massa mare és imprescindible i qualsevol forner que es consideri com a tal l'utilitza per aconseguir un pa realment artesà i natural. L'Antoni assegura que al forn dels Balagué s'utilitza la mateixa massa mare que feia anar el seu avi, per la qual cosa l'essència del pa és la mateixa que fa 90 anys.

Panedons del for Antoni Balagués de Vila-sanaPerò també cal tenir en compte que el secret del pa i les coques dels Balagué es fonamenta en el forn de llenya, una imprescindible eina per aconseguir la textura i el sabor dels productes que hi elaboren. La llosa del forn, el caliu de la llenya i la delicadesa del forner completen un producte final que garanteix la qualitat i el segell d'artesania.

De l'obrador dels Balagué en sorgeix una important quantitat de coques de recapte, amb la denominació d'origen Vila-sana. I, per altra banda, també volen mantenir les tradicions gastronòmiques del país, així que, en cada època de l'any, elaboren el seu dolç tradicional: les coques de Sant Joan, els tortells de reis, panellets, o qualsevol encàrrec personalitzat. I és que la creativitat de l'Antoni està oberta a les peticions més originals.

Antoni Balagué manté les arrels de l'elaboració artesana, al forn de pa de Vila-sana
comentaris