Bell-lloc acorda dedicar l'any 2016 al mestre i filòsof Ramon Fuster i Rabés

El consistori va aprovar en la sessió plenària del passat dijous retre homenatge al fill de Bell-lloc que se'l coneix com a mestre de mestres

Ple de l'Ajuntament de Bell-lloc proclama l'any 2016 com a Any Ramon Fuster i Rabés
photo_camera Ple de l'Ajuntament de Bell-lloc proclama l'any 2016 com a Any Ramon Fuster i Rabés

L'Ajuntament de Bell-lloc va aprovar el passat dijous, amb la unanimitat de tots els grups del consistori, proclamar l'any 2016 com a any Ramon Fuster i Rabés, fill de la localitat i eminent personalitat de l'àmbit cultural i pedagògic de Catalunya. El consistori té previst commemorar el centenari del naixement del mestre i filòsof, programant un seguit d'actes, al llarg de l'any, que començaran el 17 de març a la seu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya a Barcelona, i el 19 de març a Bell-lloc.

Ramon Fuster i RabésRamon Fuster va néixer a Bell-lloc d’Urgell el 1916. Cursà el batxillerat als franciscans de Balaguer i acabà els estudis de magisteri a Barcelona, on es traslladà el 1936. Aquí, tot exercint la docència, estudià filosofia i lletres. Fou molts anys, professor de l’escola Virtèlia que, dins les limitacions imposades per la dictadura franquista, volia continuar l’obra de la suprimida escola Blanquerna, creada per Alexandre Galí durant la dictadura de Primo de Rivera.

Ramon Fuster va ser editorialista de la revista cristiana Forja, que era el butlletí de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, dins Virtèlia, on Fuster portà a terme una tasca educativa tant o més important que dins les aules i on oferia el seu servei com a professor de català. Jaume Vicens Vives deia que els editorials d’en Fuster a Forja haurien de ser tinguts en compte a l’hora d’escriure la història d’aquells anys. Fuster col·laborà també a Qüestions de Vida Cristiana i fou un dels fundadors de Quaderns d’Orientació Familiar, que publicava l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona, una altra institució cabdal de la renovació pre i postconciliar d’aquella època. Seria molt interessant publicar el recull dels escrits de Ramon Fuster.

Comentaris