Bellvís instal·la nius de ratpenats i orenetes per lluitar contra els mosquits

Caixes niu col·locades als arbres pròxims a les piscines municipals inter
photo_camera Caixes niu col·locades als arbres pròxims a les piscines municipals

L'Ajuntament de Bellvís, ha instal·lat caixes niu de ratpenats i orenetes en zones pròximes a les piscines municipals, una actuació que s'ha dut a terme per evitar la plaga de mosquits, que fins ara es combatien amb insecticides tradicionals, però no havien donat resultat.

Segons l'alcalde de Bellvís, Joan Talarn, no es podien utilitzar insecticides molt potent per motius de seguretat, i per aquest motiu es va optar per un pla pilot amb mitjans biològics, un sistema que s'ha implantat amb èxit a les poblacions de Cerdanyola o Montblanc.

Caixes niu col·locades als arbres pròxims a les piscines municipals.El passat dijous, l'ambientòloga Núria Foguet i el biòleg David Cesar van explicar, en el decurs d'una xerrada en el municipi del Pla d'Urgell, que la picada dels mosquits femella generen una reacció cutània molt molesta, motiu pel qual moltes poblacions estan apostant per l'ús de controladors biològics de plagues, amb espècies especialitzades a alimentar-se de mosquits, com poden ser els ratpenats, una espècie que pot menjar al voltant de 1.200 mosquits en una nit, i les orenetes que capturen insectes voladors de tot tipus, durant el dia. Segons els tècnics és important que municipis com Bellvís s'involucrin en aquests projectes en el que es busca solucionar un problema sanitari a la vegada que s'obté un benefici ecològic.

Caixes niu col·locades als arbres pròxims a les piscines municipals portadaEls ratpenats són un element important dels ecosistemes, tot i ser desconeguts i molts cops temuts. Per aquest motiu, sovint també es promou el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals, entre la població. Actualment, aquests mamífers voladors representen el grup més divers de mamífers de Catalunya amb gairebé 30 espècies, totes insectívores. A més a més, la comunitat de ratpenats constitueix el grup de mamífers amb més espècies prioritàries de conservació a Europa.

Quant a les orenetes, es troben en la preocupant situació que en els últims 10 anys, segons la Sociedad Española de Ornitologia (SEO/Birdlife) la població d'aquestes ha disminuït un 30%, suposant una perduda d'uns deu milions d'exemplars en aquesta dècada. Aquest fet és atribuït a l'ús de químics al camp i l'abandonament dels sistemes tradicionals d'agricultura i ramaderia.

comentaris