22.04.2021 |
Territoris.cat

El Casal l'Arreu de Mollerussa recupera tradicions catalanes amb el joc del Quinto i l'Home dels Nassos

Mollerussa Quinto i Home dels Nassos inteior
El dia 31 de desembre i partir de les 11 del matí, l’Home dels Nassos es passejarà pels carrers i places de Mollerussa intentant passar desapercebut
El Casal l'Arreu de Mollerussa recupera tradicions catalanes amb el joc del Quinto i l'Home dels Nassos

El Casal l’Arreu de Mollerussa organitzarà per les festes del solstici d’hivern el joc del Quinto i l'Home dels Nassos, dues activitats amb les quals es vol "recuperar i mantenir les tradicions pròpies dels Països Catalans".Mollerussa Quinto i Home dels Nassos 1 texte

La primera d'elles tindrà lloc aquest dissabte 23 de desembre, a partir de les 7 de la tarda. Serà la primera edició del popular joc del Quinto. També anomenat segons la zona quina, plena o loteria vella, és un joc típic d’aquestes dates que es juga a diverses ciutats i pobles dels Països Catalans. La mecànica del joc és semblant a la del bingo, i consisteix a marcar els nombres que el lloro, persona que extreu les boles numerades, va cantant. Es realitzaran 4 rondes i cada cartró tindrà un donatiu de 2,5 € que anirà destinat a la caixa de resistència i solidaritat, segons han explicat fonts de l'entitat. Els guanyadors del quinto i la plena s’emportaran lots de productes agroalimentaris de proximitat.

La segona de les activitats programades es farà, seguint la tradició, el trenta-u de desembre, quan sortirà per Mollerussa el personatge que té tants nassos com dies té l'any: l’Home dels Nassos.

A partir de les 11 del matí de Cap d’Any, l’Home dels Nassos es passejarà pels carrers i places de Mollerussa intentant passar desapercebut i no ser descobert pel nombre de nassos que li toquin aquell any. Aquelles persones que el sàpiguen reconèixer i n’endevinin el nombre de nassos s’enduran una llaminadura i es podran fer una foto amb l’Home dels Nassos.

Tot i que es tracten de tradicions amb poc arrelament a les comarques ponentines, el Casal Popular l’Arreu ha volgut recuperar de l’imaginari col·lectiu dels mollerussencs i mollerussenques aquest joc i personatge mitològic català. D’aquesta manera, tal com va passar amb les campanyes del Tió de Nadal, que es va iniciar el 2011, és buscar l’arrelament i promoció de tradicions i festes pròpies dels Països Catalans.

El Casal l'Arreu de Mollerussa recupera tradicions catalanes amb el joc del Quinto i l'Home dels Nassos
comentaris